Vágólapra másolva!

1972: magyar vereség az Eb-elődöntőben

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 14-én!

1972-ben ezen a napon kezdődött Belgiumban a IV. Európa-bajnokság négyes döntője. A kontinensbajnokság fináléjába - az az idő tájt bevett gyakorlat szerint - négy válogatott került, az elődöntők után a vesztesek a bronz-, a győztesek pedig az aranyéremért csaptak össze.

A két elődöntőt egy időben játszották, Antwerpben Belgium-NSZK, Brüsszelben pedig Szovjetunió-Magyarország találkozókra került sor. A házigazdák - akik a döntőig vezető út utolsó akadályaként, a vb-ezüstérmes olasz válogatottat búcsúztatták - óriási elánnal kezdték történetük egyik legfontosabb mérkőzését, ám Gerd Müller gólja számukra kedvezőtlen alaphangot adott a 90 percnek.

A Bayern München csatárcsillagának ez volt a 40. válogatott mérkőzése, a második félidőben szerzett találata pedig a 49. nemzeti színekben szerzett gólja. A belgák a pár perccel korábban beállt Odilon Polleunis révén a hajrában szépítettek, de többször nem tudták bevenni Sepp Maier kapuját, így az NSZK került a fináléba.

A másik elődöntő résztvevői közül előzetesen a mieinknek adták a több esélyt, akik jobban is játszottak ellenfelüknél az első félidőben. Igazi góllal kecsegtető helyzetet azonban nem sikerült kialakítani a magyaroknak, így a második játékrész elején villámcsapásként hatott Anatolij Konykov gólja.

Illovszky Rudolf nem is várt sokat a cserékkel, egy óra futball után Kocsis Lajost Albert Flórián (néhány nappal korábban még Európa-válogatottként játszott Belgrádban), Bene Ferencet pedig Dunai Antal váltotta. A találkozó vége előtt nyolc perccel óriási egyenlítési lehetőség adódott a mieink előtt, a keletnémet játékvezető (Rudolf Glöckner vezette az 1970-es brazil-olasz vb-döntőt) egy Dunaival szemben elkövetett szabálytalanságot ugyanis tizenegyessel büntetett.

A mészpontra letett labda mögé Zámbó Sándor állt, lövését azonban Jevgenyij Rudakov hárította, így a Szovjetunió 1-0-ra nyert, nekünk pedig maradt a bronzmérkőzés.

Belgium - NSZK 1-2 (0-1)
Antwerpen, Bosuil stadion, 55 601 néző
vezette: Mullan (skót)
Belgium: Piot - Heylens, Van den Daele, Thissen, Dolmans, Dockx, Verheyen, Martens (Polleunis, 69.), Semmeling, Lambert, Van Himst. Szövetségi kapitány: Goethals.
NSZK: Maier - Höttges, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner, U. Hoeness (Grabowski, 58.), Wimmer, Netzer, Heynckes, G. Müller, Kremers. Szövetségi kapitány: Schön.
gól: Polleunis (83.), ill. G. Müller (24., 72.).

Szovjetunió - Magyarország 1-0 (0-0)
Brüsszel, Parc Astrid, 1659 néző
vezette: Glöckner (NDK-beli)
Szovjetunió: Rudakov - Dzodzuasvili, Hurcilava, Kaplicsnyij, Isztomin, Konykov, Troskin, Kolotov, Bajdacsnyij, Banyisevszkij (Nodija, 68.), Onyiscsenko. Szövetségi kapitány: Ponomarjov.
Magyarország: Géczi - Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász P., Juhász I., Kocsis L. (Albert, 60.), Kű, Szőke, Bene (Dunai II, 60.), Zámbó. Szövetségi kapitány: Illovszky.
gól: Konykov (53.)