Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 18-án!

1997-ben ezen a napon mutatkozott be az U20-világbajnokságon Magyarország válogatottja. A Malajziában rendezett torna két nappal korábban kezdődött, ám az E csoportban, ahová hazánk válogatottja mellett Argentína, Ausztrália és Kanada kapott besorolást ezen a napon játszották az első kört.

Kangar városában rangadóra készültek, hiszen Ziegler János csapata esztendővel korábban az U18 Európa-bajnokságon - Franciaország, Spanyolország, Anglia és Belgium mögött - az ötödik helyen végzett. Válogatottunk így kvalifikálta magát a vébére, megelőzve többek között Írországot, a Marco Caneirát, Fernando Meirát, Bruno Bastót, Simao Sabrosát felvonultatott Portugáliát és a Gennaro Gattusót, Emiliano Bonazzolit és Nicola Ventolát soraiban tudott Olaszországot, míg Argentína korosztályos csapata kontinensbajnokként érkezett a tornára.

A mérkőzésen hamar kiderült, hogy ami elég Európában az ötödik helyhez, az nagyon kevés a legjobb dél-amerikai válogatott, a címvédő (1995-ben Katarban a gauchók nyerték az aranyérmet) ellenében. Az argentinok akkori csapata - kiindulva a játékosok azóta befutott karrierjéből - alighanem a labdarúgás történetének legerősebb korosztályos társulata volt. Pablo Aimar lett például a chilei U20 Copa América legjobb játékosa (a torna álomcsapatába három argentin is bekerült), a Boca Juniors középpályása, Juan Román Riquelme, néhány héttel korábban az argentin örökrangadó hőse volt, míg Esteban Cambiassót egy évvel korábban (16 évesen) egymillió dollárért igazolta le a Real Madrid. Nézzük az összeállítást a játékosok mai klubja szerint: Atlético Madrid - Quilmes, AS Roma, Real Madrid, Bayer Leverkusen, Libertad, Valencia CF, Villarreal CF, FC Internazionale, RC Deportivo, RCD Mallorca.

Az argentinok a kilencedik percben már bevették Rabóczki Balázs kapuját, a gólszerző az akkor az Estudiantest erősítő Bernardo Romeo volt, aki akkor már két éve élvonalbeli játékosnak számított. Még a szünet előtt növelték előnyüket az argentinok, a napjainkban jobb hátvédként szerepeltetett, ám akkor csatárként harcba dobott Lionel Scaloni (akkor még Estudiantes, néhány hónappal később RC Deportivo) volt eredményes. A kegyelemdöfést a Boca ünnepelt csillaga, a még abban az esztendőben a felnőtt válogatottban is szerepet kapott, Riquelme adta meg, az 50. percben kialakítva a 3-0-s végeredményt.

jegyzőkönyv:
Argentína - Magyarország 3-0 (2-0)
Kangar, 25 000 néző, vezette: El-Arjun (marokkói)
Argentína: Franco - Markic, Cufré, Samuel, Placente, Serrizuela, Aimar (Diez, 84.), Riquelme (P. Rodríguez 69.), Cambiasso, Scaloni (Quintana, 61.), Romeo. Szövetségi kapitány: Pekerman
Magyarország: Rabóczki - Erdei, Diczkó, Komlósi, Balog Z. (Balogh G., 50.), Szabó J., Zováth, Füzi Á. (Lóczi, 80.), Csordás (Szabó Z., 50.), Szili, Kabát. Szövetségi kapitány: Ziegler
gól: Romeo (9.), Scaloni (42.), Riquelme (50.)