Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 27-én!

1987-ben ezen a napon kezdődött a Copa América. A dél-amerikai kontinensbajnokságnak Argentína adott otthont (a regionális szövetség 1963 után tért vissza ahhoz a rendezési elvhez, hogy a torna mérkőzéseit egy helyszínen játsszák), a kilenc válogatott három csoportban kezdte a küzdelmeket, a címvédő Uruguayra csak az elődöntőtől várt feladat.

Az A csoport mérkőzéseire Buenos Airesben került sor, a házigazda mellett Ecuador és Peru szerepelt ebben a trióban: a torna első összecsapása Argentína-Peru 90 perc volt. Az albiceleste az esztendővel korábban Mexikóban megszerzett világbajnoki cím óta csak két mérkőzést vívott, azokat is közvetlenül a Copa América előtt.

Június 10-én Zürichben Olaszországtól (1-3), tíz nappal később Buenos Airesben Paraguaytól (0-1) kapott ki Carlos Salvador Bilardo csapata, így nagy volt a várakozás a nyitómérkőzés előtt.

Az argentinok Islas - Cuciuffo, Brown, Ruggeri, Olarticoechea, Giusti, Batista, Alfaro, Tapia, Maradona, Percudani összeállításban (azaz Alfaro és Percudani kivételével csak világbajnokokkal) kezdtek, míg a vendégek González Ganoza - Rojas, Olaechea, Requena, Vázquez, Reyna, Chirinos, Martínez, Uribe, Navarro, Hirano tizeneggyel vonultak ki a Monumental-stadion gyepszőnyegére.

Bilardo mexikói keretéből heten nem lehettek ott különböző okok miatt a Copán, helyettük kapott meghívót többek között Alfaro, Caniggia, Percudani és Goycochea. A találkozó a várakozásnak megfelelően alakult, az argentinok a korábbi rossz eredmények hatására nagy nyomás alatt futballoztak, míg a peruiak rendkívül jól védekeztek, így az első játékrész gól nélküli döntetlennel zárult.

A második félidőben már jóval több említésre méltó esemény történt, nem sokkal a folytatás után Diego Maradona góljával vezetést szereztek az argentinok. A peruiak azonban nem roppantak össze a kapott találat után, Reyna révén az 59. percben egyenlítettek, majd a csapatok a létszámot tekintve is tartották az egált, hiszen a kolumbiai Hoyos a 68. percben Batistát és Uribét is kiállította. Basile akkor már harcba dobta Caniggiát is, ám a hazaiak három csatárra sem tudták feltörni a perui védelmet, így maradt a - meglepetést jelentő - 1-1-es döntetlen.