Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 1-jén!

1999-ben ezen a napon a torna másik nagy esélyese, Argentína is bemutatkozott a paraguayi Copa Américán. A gauchók a C csoportban kezdték meg a küzdelmeket, Luque városában rajtuk kívül Kolumbia, Uruguay és Ecuador válogatottja szerepelt.

Az argentin nemzeti tizenegy egyáltalán nem zavartatta magát attól, hogy legjobbjai nélkül kellett pályára lépnie, és meggyőző teljesítménnyel fektette két vállra Ecuador csapatát. Marcelo Bielsa nem számíthatott Juan Sebastián Verónra, Hernán Crespóra, Matías Almeydára, José Antonio Chamotra, Néstor Sensinire, Gabriel Batistutára, Claudio Lópezre, Fernando Redondóra és Marcelo Gallardóra, mivel mindannyian azt kérték, hogy sérülés vagy fáradtság miatt tekintsen el a beválogatásuktól.

Ez Argentínában meglehetősen nagy ellenszenvet váltott ki, Diego Maradona például kijelentette, hogy ők sohasem utasították volna vissza a válogatottságot, de Bielsa megvédte játékosait. "Mindenkinek megfelelő indoka volt a hiányzásra" - mondta a tréner.

A sztárok nélkül felálló tizenegy az előkészületi mérkőzéseken nem tündökölt, hiszen 1-0-ra kikapott az Egyesült Államoktól, és Mexikó és Litvánia ellen is csak döntetlenre volt képes. "A helyzetkihasználással valóban problémáink voltak" - ismerte be Bielsa, de rögtön hozzátette: "Az utóbbi két mérkőzésen legalább harminc százszázalékos helyzetet dolgoztunk ki, de nem tudtuk belőni őket. Én azonban mindig támadófutballban gondolkozom".

Ez meg is látszott az ecuadoriak ellen, az argentin attak egy remek mérkőzést eredményezett. Az ecuadori gárda ugyanis szintén jól futballozott, egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet. A védelmük ugyan a tizenharmadik percben megingott, és ezt Diego Simeone ki is használta, de ezután meglehetősen nyílt összecsapást látott a luque-i stadionba kilátogatott tizenkétezer néző.

A két csapat közötti különbség Martín Palermo volt, aki két remekbeszabott találattal bizonyította, hogy a válogatottban is lehet számítani rá. A Boca Juniors csatára előbb a klubtárs, Guillermo Barros Schelotto passzát értékesítette bal lábbal, majd nyolc percel később egy szabadrúgás utáni kipattanó labdát bombázott a kapuba - ezúttal jobbal. Az ecuadori csapat a hetvenhetedik percben szépített Iván Kaviedes lévén, és ha így folytatja, akkor Uruguay ellen még nagyobb meglepetést okozhat.

Argentína-Ecuador 3-1 (1-0)
Luque, Feliciano Cáceres stadion, 16 000 néző
v.: Hidalgo (paraguayi)
Argentína: Burgos - Ibarra, Ayala, Samuel, Sorín, J. Zanetti, Simeone, Riquelme (Cagna, 90.), G. López (Guglielminpietro, 67.), Gui. Barros Schelotto (Kily González, 75.), Palermo
szövetségi kapitány: Bielsa
Ecuador: Cevallos - Hurtado, Montano, Quinónez, De la Cruz, George, Blandón, Carabalí (Aguinaga, 59.), Moreira (Zamora, 59.), Delgado (Kaviedes, 46.), Graziani
szövetségi kapitány: Sevilla
gól: Simeone (12.), Palermo (58., 61.), illetve Kaviedes (77.).