Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 4-én!

1993-ban ezen a napon játszották a Copa América döntőjét. A dél-amerikai kontinensbajnokság 1916 óta íródó történetében különleges volt az Ecuadorban megrendezett torna, hiszen első ízben indulhatott rajta - meghívottként - az Egyesült Államok és Mexikó válogatottja.

Az amerikaiak nem sok vizet zavartak, hiszen csoportjukban mindössze egy pontot szereztek, ellenben Mexikó válogatottja remekül szerepelt, hiszen a nehezen kivívott továbbjutás után (csoportjában csak harmadik lett) Peru és Ecuador kiverésével bejutott a döntőbe, ahol a címvédő Argentína volt az ellenfele.

A gauchók remek formában, önbizalommal telve várták a finálét, hiszen a Copa América történetében 1989 óta 12 mérkőzésen keresztül nem kaptak ki (közben két alkalommal is jobbnak bizonyultak a braziloknál), míg válogatottjuk az NSZK-val szemben elveszített 1990-es vb-döntő óta nem talált legyőzőre, ez a széria a kontinensbajnokság fináléja előtt már 28 találkozót számlált. (Az argentin válogatott legközelebb az év augusztusában, Kolumbiában kapott ki, a 31 mérkőzésből álló veretlenségi sorozattal eme műfaj örökrangsorában, a 36-ig jutott Brazília mögött mind a mai napig a második helyen áll.)

Alfio Basile az 1994-es világbajnokságra építette csapatát, az ecuadori keretéből 13 játékos két évvel korábban a Chilében aranyérmet szerzett válogatottban is helyet kapott, de közülük csak Sergio Javier Goycochea és Óscar Alfredo Ruggeri játszott már az 1990-es olaszországi mondialon is.

A guayaquili finálé első 45 perce nagy küzdelmet, de gólt nem hozott, azaz nem lehetett panasz a két válogatott védekezésére. Pedig az argentinoknak nem várt fordulatként még Ruggeri kényszerű kiválásával is meg kellett küzdeniük, az az idő tájt éppen a mexikói Club Américában légióskodó világbajnok hátvéd helyett a 40. perctől Fernando Cáceres folytatta a játékot.

A második játékrészben negyedóra alatt viszont el is dőlt a kupa sorsa, két Gabriel Batistuta-találat között a mexikóiak részéről csak Benjamin Galindo volt eredményes, így Argentína 2-1-re győzött és megvédte kontinensbajnoki címét.

Argentína - Mexikó 2-1 (0-0)
Guayaquil, Monumental stadion, 40 000 néző
v.: Márcio Rezende (brazil)
Argentína: Goycochea - F. Basualdo, Ruggeri (Cáceres, 40.), Borrelli, Altamirano, Zapata, Simeone, Redondo, Gorosito (L. Rodríguez, 64.), Batistuta, Acosta
szövetségi kapitány: Basile
Mexikó: Campos - R. Ramírez, Suárez, J. Ramírez, Gutiérrez (Flores, 79.), Patino (L. García, 46.), Ambriz, García Aspe, Galindo, H. Sánchez, Alves
szövetségi kapitány: Barón
gól: Batistuta (63., 74.), ill. Galindo (67. - 11-esből)