Vágólapra másolva!
Két FIFA-rendezvényen is döntőre került sor a múlt héten: a Konföderációs Kupát a brazilok nyerték meg, a junior-világbajnokságot pedig az argentinok. Előbbi csapatból ezúttal négyen is bekerültek álomcsapatunkba, utóbbiból pedig a torna legjobbjának megválasztott Leonel Messi - a fenti két rendezvény mellett még az Intertotó-kupából és a Libertadores-kupából válogattunk.
Jean-Francois Bedenik (francia, Neuchatel Xamax): A svájci egyesület némi meglepetésre ért el idegenben döntetlent a francia Saint-Etienne ellen, amely pedig nagyon készült a találkozóra, lévén a Zöldek hosszú idő után szerepelhettek ismét az európai porondon. A gall gárda minden bizonnyal meg is nyerni a találkozót, ha nincs az ellenfél francia kapusa, Bedenik, aki még egy tizenegyest is hárított.
Cicinho (Brazília): A Konföderációs-kupa egyik legnagyobb felfedezettje brazil szempontból kétségtelenül a jobbhátvéd Cicinho volt, aki remekül pótolta az ezúttal pihentetett Cafút, és főleg a döntőben játszott remekül. A fináléban az argentinok ellen a többször is remekül tört előre a jobb szélen, és két gólpassz is fűződött a nevéhez.Lúcio (Brazília): A selecao hátsó alakzata nem nagyon remekelt a Konföderációs Kupán, ám a döntőben szinte hibátlanul teljesített a brazilok védelme. Elsősorban a Bayernben légióskodó Lúcio volt elemében, szinte minden argentin támadás rajta halt el, és sziklaszilárdan állt a védelem tengelyében.Tomás Zápotocny (cseh, Slovan Liberec): Az Intertotó-kupa második fordulójában az egyik legnagyobb arányú győzelmet a cseh Slovan Liberec aratta, amely hazai pályán 5-1-re verte az izraeli Beitar Jerusalem együttesét. A gólzáporból még a középhátvéd Zápotocny is kivette a részét, aki persze alapfeladatát is remekül látta el.Taye Taiwo (Nigéria): A nigériai gárda végül ezüstérmet szerzett a húsz éven aluliak világbajnokságán, de a Repülő Sasoknak egyáltalán nincs min szégyenkezniük, hiszen a döntőben is alaposan megnehezítették a győztes argentinok dolgát. Az afrikai együttesből a balhátvéd Taiwo keltette a legjobb benyomást, a bekk sokat ment előre, és az elődöntőben Marokkó ellen eredményes is volt.
Danilo (brazil, Sao Paulo FC): A paulista csapat már az elődöntő első mérkőzésén közel került a továbbjutáshoz a Libertadores-kupában, de a klub semmit sem bízott a véletlenre, és idegenben is legyőzte az argentin River Plate együttesét. Akárcsak az első meccsen, Danilo a visszavágón is betalált, így aztán főszerepe volt csapata döntőbe kerülésében.Bastian Schweinsteiger (Németország): A Nationalelf hazai pályán nem tudott bejutni a Konföderációs-kupa döntőjében, de a bronzmeccset legalább sikerült megnyernie. A harmadik helyért vívott meccsen Mexikó ellen a germánok egyik legjobbja Schweinsteiger volt, aki fáradhatatlanul robotolt a középpályán, de arra is volt energiája, hogy gólt szerezzen és gólpasszt is adjon.Sergio (spanyol, RC Deportivo): A galíciai együttesnek meglehetősen szokatlan módon már július elején pályára kellett lépnie, lévén a gárda ezúttal csak az Intertotó-kupára kvalifikálta magát. A csapat motorját, a középpályás Sergiót ez azonban egyáltalán nem zavarta, és a tőle megszokott energikus teljesítményt nyújtotta a szerb Buducnost Podgorica ellen, és góllal vette ki a részét a 3-0-s diadalból.Ronaldinho (Brazília): A selecao a legjobb teljesítményét éppen a fináléra tartogatta a Konföderációs-kupán, és a csapat egyik legnagyobb sztárja, Ronaldinho is ekkor futballozott a legjobban. A középpályás gólt szerzett, és többször is megcsillantotta egészen kivételes képességeit, pedig az ellenfél a szintén kiváló együttesnek számító Argentína volt.
Adriano (Brazília): A csoportmérkőzések során az Inter csatára nem nagyon villogott a Konföderációs-kupán, de az egyenes kieséses szakaszban már alaposan kitett magáért. Nem volt ez másként a döntőben sem, ahol kétszer volt eredményes, és ezzel nem csak a torna gólkirályi címét, de legjobb játékosnak járó trófeát is elhódította.Leonel Messi (Argentína): A Konföderációs-kupa mellett a junior-világbajnokság volt a legfontosabb nemzetközi torna a nyáron, és utóbbit is egy dél-amerikai gárda nyerte meg. Az argentinok az arany mellett a gólkirályi címet és a legjobb focistának járó díjat is megnyerték, köszönhetően Messinek, aki két góljával eldöntötte a Nigéria elleni finálét.