Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 7-én!

1992-ben ezen a napon játszotta első, a FIFA által is hivatalosnak tekintett mérkőzését Dél-Afrika válogatottja.

A nemzeti csapat már 1947-től kezdve játszott meccseket, 1960-ban alakult meg a helyi szövetség, de az apartheid miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kizárta tagjai sorából az országot. A politikai változások közepette (Nelson Mandela szabadon bocsátása, a feketék földtulajdonának tilalmát és a lakóhelyek elkülönítését kimondó törvény hatályon kívül helyezése) a South African Football Association 1991-ben újjáalakult, s egy esztendővel később az Afrikai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségbe is felvételt nyert.

A FIFA-égisze alá visszatért nemzeti tizenegy, a Bafana Bafana első ellenfele Kamerun válogatottja volt, a mérkőzésre a durbani Kings Parkban került sor, 40 ezer néző előtt. A 43 esztendős szövetségi kapitány, Stanley "Screamer" Tshabalala a történelmi mérkőzésen az Anderson - Nyathi, Radebe, Komphela, Kambule, Moosa, Khuse, Tovey, Khumalo, Madida, Masinga összetételű tizenegynek adott játéklehetőséget, míg Kamerun csapatában (Andem - Tataw, Onana, Ebwelle, Ndip, Mbarga, Pagal, Loga, Chifru, Milla, Ewane) Roger Milla volt a legnagyobb név.

Az összecsapás egészen a találkozó hajrájáig nem hozott gólt, a remek hangulatot teremtett durbani közönségnek erre egészen a 82. percig kellett várni. Akkor a botswanai játékvezető, Jelas Masole tizenegyest ítélt a hazaiak javára, a büntetőt pedig a kor legnagyobb dél-afrikai sztárja, Theophilus "Doctor" Khumalo magabiztosan értékesítette. Khumalo a Kaizer Chiefs játékosa volt, 1989-ben, 1991-ben és 1992-ben is bajnokságot nyert, az évben az ország legjobbjának is megválasztották.

Dévényi Zoltán