Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 8-án!

1977-ben ezen a napon született Christian Abbiati, aki éppen a napokban vett búcsút hét év után az AC Milantól, s pályafutását a Genoában folytatja. A remek kapus Abbiategrassóban, egy Milánóhoz közeli kisvárosban látta meg a napvilágot, és labdarúgó-pályafutását a Monza gárdájában kezdte el.

A Forma-1-es pályájáról elhíresült város csapatában az 1994-95-ös szezonban már játszott egy mérkőzést, akkor a gárda még csak a harmadik vonalban szerepelt. A következő szezonra kölcsönadták az amatőrbajnokságban szereplő Borgoiesának, ahol huszonkilenc mérkőzésen állt a kapuban.

1996 nyarán visszahívta őt a Monza, és akkor már - annak ellenére, hogy még mindig csak tizenkilenc esztendős volt - Abbiati számított az első számú portásnak. Az ő teljesítményének is köszönhetően a klub feljutott a Serie B-be, ahol Christian 1997. augusztus 8-án debütált.

A másodosztályban összesen huszonhat alkalommal védett, és hogy nem nyújtott rossz teljesítményt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az AC Milan szerződést ajánlott neki. Abbiati természetesen nem utasította el az ajánlatot, noha akkor úgy tűnt, hogy még a kispadra sem ülhet le, lévén Milánóban szerepelt az idő tájt a német Jens Lehmann és Sebastiano Rossi is.

Lehmann azonban hamar kiesett Alberto Zaccheroni edző kegyeiből, a télen el is hagyta a gárdát, és így Abbiati a második számú portássá lépett elő. 1999. január 17-én, az AC Perugia elleni mérkőzésen aztán eljött az ő ideje: az utolsó percben a kiugró Nakata Hidetosit Rossi szabálytalanul szerelte, ki is állították, és a helyére Abbiati állt be.

És ha már ott volt, akkor bizonyította, lehet rá számítani. A hátralévő tizenhét találkozón mindössze tizenöt gólt kapott, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az AC Milan megnyerte a bajnokságot. 2002-ig ő számított az elsőszámú kapusnak (a veterán Rossi és az akkor Milánónban első periódusát töltött Dida védett még mellette), nevezve volt, de nem szerepelt a 2000-es Európa- és a 2002-es világbajnokságon.

A squadra azzurrában mindössze két találkozón kapott játéklehetőséget. Dida visszatérésével 2002-től pedig az AC Milanban is egyre kevesebbet védhetett, az elmúlt három szezonban mindössze nyolc bajnokin és nyolc nemzetközi kupamérkőzésen állthatott őrt a háló előtt. Nem volt meglepő, hogy a nyáron megunta a mellőzést, és az újonc Genoához szerződött.