Vágólapra másolva!
A magyar bajnokság második helyezettjének már az UEFA-kupa selejtezőjének első fordulójában pályára kell lépnie, és a Ferencvárosi TC olyan ellenfelet kapott a belorusz MTZ-RIPO Minszk képében, amely nem számít különösebben ismertnek. A Fradi jelenlegi játékoskeretét figyelembe véve azonban egyáltalán nem szabad lebecsülni a minszkieket, hiszen az MTZ tele van utánpótlás-válogatottakkal.

A zöld-fehérek leendő kupaellenfele meglehetősen ismeretlen a magyar drukkerek számára, ami nem meglepő, hiszen a minszki klub hazájában sem tartozik a patinásabb egyesületek közé. Ezen a néven csak 2002-től szerepel a gárda, akkor jött ugyanis létre a Traktor Minszk és a Pracunnyja Rezervi RIPO fúziójából. E két egyesület közül az utóbbi valószínűleg mindig is csak amolyan körzeti együttes volt, a Traktor azonban komolyabb múlttal rendelkezik.

A klub neve először 1948-ban bukkant fel az almanachokban, amikor megnyerte a fehérorosz szövetségi bajnokságot, a döntőben 6-1-re verve a Lokomotiv Gomelt - ez a divízió azonban a Szovjetunióban csak a negyedik vonalnak számított (a szovjet bajnokság első két osztálya mögött egy területi alapon hat csoportra osztott harmadik liga működött, ezt követték az egyes tagköztársaságok pontvadászatai).

Ezt követően azonban a Traktor neve teljesen eltűnt a táblázatokból, és legközelebb csak 1962-ben került elő, amikor négy éven keresztül megint csak a fehérorosz szövetségi ligában szerepelt, a hetvenes évek közepétől pedig állandósította a helyét ebben az osztályban, legnagyobb sikerét pedig 1985-ben érte el, amikor harmadik lett.

Az önálló fehérorosz bajnokság létrejöttét követően a Traktor Minszket a harmadik vonalba sorolták be; 1992-ben itt az ötödik lett a csapat, két évvel később azonban búcsúzott az osztálytól, és a visszajutás csak 1997-ben sikerült. Ezután azonban a Traktor meglehetősen jól szerepelt (legalábbis a korábbi évekhez képest), hiszen 1998-ban harmadik lett, egy évvel később pedig megnyerte az osztály küzdelmeit, és így felkerült a második vonalba.

Itt azonban csak egy évet töltött, 2001-ben már ismét a harmadik divízióban szerepelt, és akkor feltűnt ugyanabban a ligában a leendő társ, a Pracunnyja Rezervi RIPO Minszk is, amely a 15. pozíciót érte el.

2002-ben pedig már az újdonsült egyesület, az MTZ-RIPO Minszk nyerte meg a harmadik vonal küzdelmeit, és egy évvel később a második osztályban is aranyérmes lett a csapat, 2004-ben tehát az élvonalban indulhatott. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a klub azonnal ki is essen az elitből, hiszen az utolsó forduló előtt még kiesésre állt, azonban az utolsó mérkőzésén pontszámban utolérte az előtte álló Lokomotiv Vityebszket, és bár rosszabb volt a gólkülönbsége riválisáénál, a kiírás szerint ez nem dönthetett a kiesésről, így osztályozóra került sor, amelyet a minszkiek nyertek meg.

Az idei esztendőre alaposan megerősítette keretét a klub, hiszen összesen 15 új futballista érkezett, a kispadra pedig az a Jurij Puntus került, aki korábban kilenc esztendőn keresztül volt az ország élcsapatának, a BATE Boriszovnak a mestere. Ennek akkor lett nagy jelentősége, amikor kiderült, hogy a 2005-ös kupadöntőt (a fehéroroszoknál a kupaküzdelmeket őszi-tavaszi rendszerben bonyolítják, így indulhatott a 2005-os győztes a mostani UEFA-kupában) a minszkiek éppen a BATE ellen vívják.

A május 22-i finálé nagy küzdelmet hozott, és az esélyesebbnek tartott Boriszov szerzett vezetést az első félidő közepén, ám Gyenisz Fjodorov a szünet előtt egyenlített, a második játékrészben pedig Artyem Koncevoj a győztes találatot is megszerezte az MTZ-RIPO számára. A csatárnak ez volt a tizedik gólja volt a sorozatban!

A kupadöntő idején egyébként már javában zajlott az idei bajnokság, amely áprilisban rajtolt, és az FTC ellenfele alaposan "beragadt"a rajtnál, hiszen öt forduló alatt a gárda mindössze egyetlen pontot szerzett, és az utolsó helyen állt (meglehet, az idő tájt még inkábba kupára koncentráltak a focisták). A hatodik játéknapon aztán végre megszületett az első győzelem, amelyet azóta további öt követett, így 12 fordulót követően a minszki együttes a 14 csapatos mezőnyben a negyedik helyet foglalta el.

A gárda fő gólfelelőse az utánpótlás-válogatott csatár, Koncevoj, aki a legutóbbi két játéknapon egyaránt mesterhármast ért el a bajnokságban, és így nyolc találatnál jár, amivel vezeti a góllövőlistát. Ő egyébként 2003-ban a Szpartak Moszkvában tíz mérkőzésen két gólt ért el az orosz élvonalban, tavaly pedig a Csernomorec Novorosszijszk színeiben négyszer volt eredményes az orosz másodosztályban.

Négyszer volt eredményes az örmény középpályás, Hamlet Mkhitarjan, aki pályafutása során megfordult az izraeli Maccabi Herzliyában is. A keretben egyébként nyolc olyan focista található, akik jelenleg is tagjai az ország U21-es válogatottjának, és közülük a középpályás Mihail Afanaszjev a jelenlegi selejtezősorozatban már négy gólnál jár - az együttes csoportjában a harmadik helyet foglalja el Olaszország és Norvégia mögött, de a norvégokat például idegenben győzte le 2-1-re. Az MTZ-RIPO tulajdonosa egyébként nem más, mint a litván üzletember, Vladimir Romanov, aki nemrégiben a skót Hearts FC-t is megvásárolta.

Ami a korábbi magyar-fehérorosz párviadalokat illeti, a szovjet időkben a Győri Rába ETO két alkalommal is találkozott a Dinamo Minszkkel: az 1983-84-es idényben a BEK-ben, az 1986-87-es szezonban pedig az UEFA-kupában húzta a rövidebbet a minszkiekkel szemben. 1998-ban az UEFA-Intertotó-kupában a Debrecen viszont 10-2-es összesítéssel verte ki a Dnyepr-Transzmas Mogiljevet.