Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 29-én!

1999-ben ezen a napon a második fordulót játszották a Konföderációs Kupa B csoportjában. A Mexikóban rendezett tornán először az első kör két vesztese, Németország és Új-Zéland játszott az 1970-ben és 1986-ban is vb-mérkőzésnek otthont adott Guadalajarában, majd Brazília (öt nappal korábban 4-0-ra győzte le Lothar Matthäusékat) és az Egyesült Államok (2-1-re verték Óceánia képviselőjét) lépett pályára.

A tartalékos Nationalelf ha nehezen is, de jobbnak bizonyult az új-zélandiaknál (2-0), de például Franz Beckenbauer is megjegyezte a mérkőzés után, hogy ha a német válogatott így játszik a záró fordulóban, az amerikaiak ellen, akkor egy újabb Jacksonville következhet. (A német válogatott februában 3-0-ra kapott ki az amerikai városban a házigazdáktól) Márpedig az Egyesült Államok elleni találkozó nem ígérkezett sétagaloppnak a németek számára, mivel az amiknak egy döntetlen is elégséges volt az üdvösséghez.

Ennek az a magyarázata, hogy csak 1-0-ra kaptak ki a braziloktól, sőt, közel voltak a még nagyobb meglepetéshez is. A 71. percben ugyanis Odvan szabálytalanul szerelte Cobi Jonest a tizenhatoson belül, aminek természetesen büntető lett az eredménye.

Joe Max Moore tizenegyesét azonban a brazil portás, Dida hárítani tudta. Dida egyébként valóságos tizenegyesölővé vált az utóbbi hetekben, hiszen a Copa Américán Argentína ellen is kivédett egy büntetőt. A brazilok gólját Ronaldinho szerezte még a 13. percben, amikor is Serginho remekül ment el a bal szélen, és beadását a "kis Ronaldo" akadálytalanul fejelte a kapuba.

Brazília - Egyesült Államok 1-0 (1-0)
Guadalajara, Jalisco-stadion, 55 000 néző
vezette: Frisk (svéd)
Brazília: Dida - Evanílson, Odvan, Joao Carlos, Flávio Conceicao (Alex, 67.), Serginho, Ronaldinho (Beto, 80.), Emerson, Christian (Warley, 46.), Zé Roberto, Vampeta. Szövetségi kapitány: Luxemburgo
Egyesült Államok: Keller - Hejduk, Berhalter, Fraser, Harkes (Moore, 58.), Stewart, Kirovski, Agoos, Jones, Llamosa (Lewis, 67.), McBride. Szövetségi kapitány: Arena.
gól: Ronaldinho (13.)