Vágólapra másolva!
A Hamburger SV-nál az elmúlt két idény egy forgatókönyv szerint alakult: a szezont nagy reményekkel kezdte a gárda, hogy a gyengébb szereplés miatt menesszék a szakvezetőt, és az új edzővel biztatóbban játsszon a csapat, ám végül nem tudott kitörni a középszerűségből. A menetrendhez most is tartják magukat a hamburgiak, elvégre a bajnokságnak megint bizakodva vág majd neki az egyesület, kérdés, a továbbiakban változik-e a megszokott forgatókönyv.

A patinás egyesület az elmúlt évtizedben nem tudott tartósan megkapaszkodni a Bundesliga élmezőnyében, egy-egy jobb idényt mindig gyenge szereplés követett, az elmúlt két évben pedig tartósan a középmezőnyben végzett a csapat.

A legutóbbi pontvadászat elején Klaus Toppmöllerrel a kispadon még a megszokottnál is gyengébbek voltak az eredmények, és heteken keresztül a tabella utolsó helyén állt a gárda, így aztán menesztették a mestert, akinek helyére a klub egykori focistája, a korábban a tartalékcsapatnál dolgozott Thomas Doll került.

Vezérletével jelentősen javult a gárda teljesítménye, a téli szünetre egészen a nyolcadik pozícióba jött fel a HSV, és természetesen mindenki reménykedni kezdett a városban, hogy legalább az UEFA-kupát érő helyekre sikerül befutni a csapatnak. Eleinte úgy tűnt, hogy a bizakodás nem hiábavaló, mert a hamburgiak a tavaszi szezon elején sem szerepeltek rosszul, és a 25. forduló után már a táblázat ötödik helyén álltak.

A hajrában azonban megint sikerült semmivé tenni az előző hetek remek teljesítményét, az utolsó négy mérkőzéséből hármat elveszített a gárda, így a remélt ötödik pozíció helyett csak nyolcadik lett, ugyanúgy, mint egy évvel korábban - és ez ismét csak az UEFA-Intertotó-kupában való indulásra volt elegendő. A sorsdöntő pillanatokban tehát ismét megremegett a futballisták lába, és a vezetőség ezért elsősorban nem a szakembert, hanem a focisták egy részét tette felelőssé, amivel a játékosok közül is sokan egyetértettek.

Figyelemre méltó volt a csapatkapitány, a belga Daniel van Buyten nyilatkozata az utolsó bajnokit követően: "Az az érzésem, hogy a csapattársaim közül páran nem tettek meg mindent a sikerért." Nem csoda, hogy ezt éppen ő mondta, aki az együttes legkiegyensúlyozottabb formát mutatott játékosa volt, és egy év alatt új igazolásból csapatkapitány és a közönség első számú kedvence lett. A klub sportigazgatója, Dietmar Beiersdorfer ennek megfelelően továbbra is megbízott Dollban, és megígérte neki, hogy tovább erősíti a keretet annak érdekében, hogy az együttes végre a hagyományoknak és az elvárásoknak megfelelően szerepeljen.

A szakvezető első számú kiszemeltje egy olyan futballista volt, akiről pár éve még mindenki azt hitte, hogy hamarosan világsztár lesz belőle, és valamelyik sztáregyesületnél folytatja majd pályafutását, ám eddig nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, ebből a szempontból karrierje tökéletesen illik a Hamburghoz.

Az Ajax Amsterdam középpályásáról, Rafael van der Vaartról van szó, aki 22 éves kora ellenére már 28-szoros holland válogatott, és már 117 élvonalbeli bajnoki van a háta mögött, de az elmúlt szezonban már nem annyira remek teljesítménye, hanem a trénerrel, Ronald Koemannal való konfliktusa, illetve modell felesége miatt cikkeztek róla, egyes újságok egyenesen a holland David Beckhamnek nevezték.

A HSV végül 5,5 millió eurót fizetett érte, ami potom összeg ahhoz képest, hogy pár éve még ennek többszöröse volt a piaci értéke. A sztárigazoláson kívül azért mások is érkeztek Hamburgba: a vezetők a másodosztályú Greuthert Fürthtől leigazolták az U19-es válogatott középpályását, Markus Karlt, a Borussia Dortmundtól ingyen érkezett a franciából elefántcsontparti válogatottá avanzsált Guy Demel, és hosszas tárgyalássorozat után a Tottenham Hotspur kameruni labdarúgóját, Thimothée Atoubát is sikerült leigazolni, érte 2,2 millió eurót kellett fizetni.

Utóbbi két futballistára elsősorban a védelemben számít Doll, aki a hátsó alakzat mindkét oldalára keresett embereket. Atouba a balhátvéd pozíciójára jelent megoldást, Demel pedig jobbhátvédként vethető be, bár ő szükség esetén a védelem bármelyik pontján, de akár védekező középpályásként is szerepelhet - a legutóbbi, Uniao Leiria elleni UEFA-Intertotó-kupa-mérkőzésen éppen ezen a poszton játszott, mégpedig kiválóan.

Van der Vaart a játékmesteri szerepkört tölti be a csapatban, ami egyben azt jelenti, hogy az előző idényben leginkább ezen a poszton szerepelt Szergej Barbarez kiszorulhat az alapcsapatból, vagy pedig ismét a csatársorban kap helyet. Mivel a hamburgiak kerete nem bővelkedik támadókban, ez nem jelent olyan nagy problémát, elvégre előretolt szerepkörben Barbarezen kívül csak Émile Mpenza, Takahara Naohiro és Benjamin Lauth vethető be, na meg persze a nagy tehetségnek tartott Mustafa Kucukovic, aki az elmúlt napokban U19-es Európa-bajnokságon szerepelt a német válogatottal.