Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 31-én!

2002-ben ezen a napon játszották a Libertadores-kupa döntőjének második felvonását. A párharc előtt inkább a brazil Sao Caetano tűnt esélyesebbnek, annak ellenére, hogy a klubot mindössze 1989-ben alapították, és rövid fennállása során semmilyen trófeát nem tudott begyűjteni.

Az Olimpia Asunción játékosai és szurkolói azonban nagyon bíztak benne, hogy a klubnak sikerül megszereznie története harmadik Libertadores-kupa-győzelmét, és méltóképpen ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A finálé első mérkőzésén a Sao Caetano idegenben is nyerni tudott 1-0-ra, így a visszavágót a nagy érdeklődés miatt Sao Paulóban, a Pacaembu stadionban rendezték meg, és minden a Sao Caetano győzelme mellett szólt.

Az Olimpia ugyanis egymás után harmadszor is kikapott hazája bajnokságában, és mivel a harmadik vereség az ősi rivális Guaraní ellen született, az egyesület elnöke, Osvaldo Domínguez Dibb bejelentette lemondását. A paraguayiak ennek ellenére nem adták fel a küzdelmet, de a kupa sorsa végleg eldőlni látszott, amikor a brazilok a visszavágón is vezetést szereztek (az első mérkőzésen is eredményes) Aílton révén.

A Sao Caetano drukkereit az sem kedvetlenítette el, hogy a játékvezető az első félidő vége felé a lelátóra küldte a csapat edzőjét, Jair Picernit, aki túl hevesen reklamált. A szünet után négy perccel azért visszatért a paraguayiak esélye, hiszen Gastón Córdoba kiegyenlített, sőt, tíz perccel később Richart Báez gólja már azt jelentette, hogy összesítésben döntetlen az állás. A hátralévő időben egyik csapat sem tudta megszerezni a mindent eldöntő találatot, pedig a hazaiak az utolsó négy minutában Quintana kiállítása miatt emberhátrányban futballoztak.

Így, akárcsak a korábbi három esztendőben, ismét a tizenegyesek döntöttek a Libertadores-kupa sorsáról. Az első két párban egyik játékos sem hibázott, ám a brazilok harmadik embere, Marlon a kapu fölé bombázott. A vendégek továbbra sem rontottak, a Sao Caetano negyedik ítélet-végrehajtója, Serginho azonban szintén nem találta el a kaput, és Mauro Caballero büntetője azt jelentette, hogy a kupát az Olimpia Asunción szerezte meg. Érdekesség: a brazilok mindkét hibázó futballistája csereként állt be, Marlon ráadásul már a hosszabbítás perceiben!

Sao Caetano - Olimpia Asunción 1-2 (1-0), 11-esekkel: 2-4
Sao Paulo, Pacaembu-stadion, 32 000 néző
v.: Ruíz (kolumbiai)
Sao Caetano: Silvio Luíz - Russo, Daniel, Dininho, Rubens Cardoso, Marcos Senna, Robert (Serginho, 60.), Aílton (Wagner, 79.), Adaozinho, Anaílson (Marlon, 93.), Somália
edző: Jair Picerni
Olimpia Asunción: Tavarelli - Isasi, J. C. Cáceres, Zelaya, Da Silva, Quintana, Enciso, Orteman, Córdoba (Caballero, 73.), Báez (Franco, 81.), M. Á. Benítez (H. R. López, 61.).
edző: Pumpido
gól: Aílton (31.), ill. Córdoba (49.), Báez (59.)
kiállítva: Quintana (86.).