Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 8-án!

1998-ban ezen a napon, szombaton hét mérkőzést játszottak az 1998-99-es francia bajnokság első fordulójában. A nyitány pénteken volt, ekkor két találkozót rendeztek: a Le Havre AC és az FC Metz döntetlenezett, míg az AS Monaco, ha nehezen, is de győzni tudott az újonc FC Lorient otthonában.

A szombati hét összecsapásból négyen született hazai győzelem, míg három pontosztozkodással ért végett. Ez történt Nancyban is, ahol Klausz László csapata az FC Sochaux az utolsó percben a togói Kofi Fiawoo góljával egyenlített, valamint Strasbourgban is, ahol az Olympique Lyon vendégjátékán nem született gól.

Sokkal izgalmasabb összecsapást produkált az SC Bastia és a Montpellier SC. Korzikán 1-1-es állás után az utolsó percben pörögtek fel az események, amikor két gól is esett. A hazaiaktól büntetőből Pierre-Yves André (csapata első gólját is ő lőtte), míg a vendégcsapatból Toifilou Maoulida volt eredményes, így maradt a döntetlen. Ezen a mérkőzésen mutatkozott be a hazaiak kispadján a lengyel születésű Henry Kasperczak, aki bő egy hónapja még a tunéziai válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott a franciaországi világbajnokságon.

Győzelemmel kezdte a szezont a Toulouse FC (Guy Lacombe legénysége a nyáron alaposan meggyengült bajnokcsapatot, az RC Lenst verte 3-2-re), a Stade Rennes, valamint a Girondins Bordeaux és az Olympique Marseille. A bajnok kétszer is vezetést szerzett idegenben, de a Toulouse mindkétszer egyenlített. A mérkőzésen a döntő pillanat az volt, amikor a 86. percben a spanyol José Manuel Galdames szabadrúgása Xavier Meride-en megpattanva a hálóban kötött ki, ezzel a találattal győztek a toulouse-iak.

Az Olympique Marseille 60 ezer néző előtt a nemrég még vb-meccseknek helyszínt adott Vélodrome stadionban fogadta az FC Nantes-ot, a kikötővárosiak Fabrizio Ravanelli és Eric Roy góljaival győztek. A vezetést jelentő gól előtt Robert Pires, az FC Metztől igazolt világbajnok középpályás adott remek labdát Ravának, akinek nem okozott gondot bevenni a "Kanárik" kapuját. "Nagyon örülök, hogy góllal sikerült kezdenem. Remek erőben érzem magam, a sérülésem teljesen rendbejött. A győzelmet elsősorban közönségünknek köszönhetjük, akik végig szenzációsan szurkoltak" - nyilatkozta Fehér Toll, azaz Fabrizio Ravanelli.

A forduló slágerösszecsapásán a nyáron szuperigazolásokkal megerősödő Paris-SG 3-1-re kikapott Bordeaux-ban. A találkozó két perc alatt dőlt el, amikor Lilian Laslandes és Sylvain Wiltord góljaival 2-0-ra elhúztak a hazaiak. A 100 millió frankért Párizsba csábított nigériai Augustine "Jay-Jay" Okocha, aki csak csereként lépett pályára, a 80. percben szépített, 30 méterről lőtt a kapuba. A hátralévő időben nem sikerült az egyenlítés, sőt Ali Benarbia révén a Bordeaux még növelte is az előnyét. "Természetesen örülök, hogy góllal mutatkoztam be új csapatomban, de a vereség miatt ez semmit sem ér. Sok az új játékos, így kell még egy kis idő, amíg összeszokunk" - summázta véleményét a Törökországból az "évszázad francia igazolásaként" érkezett Okocha.

A mérkőzés pikantériája volt, hogy a vendégek kispadján először helyet foglalt Alain Giresse játékospályafutása során hosszú évekig szolgálta a Bordeaux-t, így szinte hazalátogatott. "Kikaptunk, de nincs okunk szégyenkezni. Az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkőzés, Okocha gólja után akár egyenlíthettünk volna is. A Bordeaux-ról tudtuk, hogy kiváló együttes, de a ma mutatott játékuk engem is meglepett. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a nyáron tizenhárom új játékos került a csapatomhoz, nagy részük csak az utolsó hetekben vett részt a közös munkában" - adta első PSG-s bajnokiját követő nyilatkozatát Alain Giresse.