Vágólapra másolva!
A hétvégén, a topligák közül másodikként, az angol bajnokság is elkezdődik, nyitányként rögtön egy csemegével, Wayne Rooney ugyanis egykori sikerei színhelyére, az Evertonhoz látogat a Manchester Uniteddel. A Bundesligában a második fordulóra kerül sor, és itt sem panaszkodhatunk a párosításokat látva, a Leverkusen-Bayern és a Schalke-Dortmund rangadók ígéretesnek tűnnek.

Szombaton, a Manchester United Everton elleni, Goodison Park-beli vendégjátékával kezdetét veszi a Premier League 2005-2006-os szezonja. Az előttünk álló szezon esélylatolgatását itt olvashatják, most nézzük a szombati, illetve a vasárnapi játéknap párosítását.

A klasszikus nyitómeccset tehát a tavalyi negyedik helyezett játssza a harmadikkal, és bár ebből az egy összecsapásból nyilván nem lehet messzemenő következtetést levonni, a végeredmény önbizalmat adhat az egyik, kérdéseket vethet fel a másik oldalon.

Az Everton tavalyi negyedik helye sokakat meglepett, most pedig mindenki a Stolverkosok középmezőnybe történő visszacsúszását várja, David Moyes habitusát és a csapat nyári erősítéseit (Phil Neville, Simon Davies, Per Kröldrup) ismerve azonban erre azért ne fogadjunk. Bizonnyal szokatlan lesz Carsleyéknak a kettős terhelés - a nemzetközi porond nehézségeivel már a Villarreal elleni hazai találkozón is szembesültek a Mersey-partiak -, azonban egy jó rajt - különösen a MU ellen - nagyot lendíthet a csapaton.

Sir Alex Ferguson Vörös Ördögei kedden sziporkáztak a Debrecen ellen, azonban biztosak lehetünk abban, hogy szombaton az egyik legnagyszerűbb atmoszférájú angol stadionban még jobb teljesítményre lesz szükségük Rooneyéknak. A rangadó két okból is pikánsnak ígérkezik: egyrészt távozása óta Wayne Rooney finoman szólva nem tartozik a liverpooli szurkolók kedvencei közé, másrészt most először nézhetnek farkasszemet egymással a Neville fivérek, Phil és Gary.

A címvédő Chelsea a forduló zárómérkőzésén az abszolút újonc, a korábban Lisztes Krisztiánnal is hírbe hozott Wigan otthonába látogat, ahol óriási meglepetés lenne minden, magabiztos vendégsikertől eltérő eredmény.

Az elmúlt év ezüstérmese, az idei Community Shield vesztese, az Arsenal rögtön nehéz feladat előtt áll, hiszen a középszerűségből végre kitörni készülő Newcastle-t fogadja a Highburyben. A vendégcsapat még nem teljesen állt össze - Souness mester többek között Anelka, illetve Owen esetleges szerződtetésével kacérkodik -, de az Ágyúsoknál is akadnak kérdőjelek.

A klubot kilenc év után elhagyó Vieira helyettesét még mindig nem sikerült megtalálni, és a védelemben is akadnak kérdőjelek (Senderos finoman fogalmazva sem nyújtott meggyőző teljesítményt a Chelsea elleni Szuperkupa-döntőn). Mindent figyelembe véve meglepetés lenne, ha Arsene Wenger együttese nem bírna a Szarkákkal.

Az egyetlen "igazán" magyar érdekeltségű csapat, a Gera Zoltánt foglalkoztató West Bromwich Albion a Manchester City otthonába látogat, ahol tavaly 73 percen át emberhátrányban játszva szerzett pontot. Az angol sajtóban több helyen megjelent vélemények szerint a csapat első számú kulcsembere a "Magic Magyar", Gera Zoltán, aki a City of Manchesterben is sokat tehet azért, hogy csapata ponttal, netán pontokkal indítsa a szezont.

A BL-győztes és alaposan megerősödött Liverpool a middlesbrough-i Riverside-stadionban kezd, természetesen - most már mindenhol és mindenki ellen - győzelmi eséllyel. A Crystal Palace tavalyi teljesítményéhez hasonlóan a másodosztály hatodik helyéről Premier League-résztvevővé avanzsáló West Ham a végre nyugodt szezonra vágyó Blackburnt látja vendégül, míg az Aston Villa a rutinos rókákra építő Boltonnal meccsel.

A Portsmouth elvesztette a csapat legjobb góllövőjét, a nigériai Aiyegbenit, ráadásul Primus és Cissé személyében a védelem két tagja is kidőlt sérülés miatt, úgyhogy a Tottenhamnek minden esélye megvan, hogy idegenbeli győzelemmel indítsa az idényt.

A Fulham 1968 karácsonya óta nem nyert otthon a Birmingham City ellen, plusz a legutóbbi hat alkalomból ötször még gólt sem tudott lőni, erre mondhatják a londoniak drukkerei, hogy ennél már csak jobb jöhet. Egy újoncnak mindig kulcsfontosságúak a hazai meccsek, ráadásul egy jó rajt feldobhatja a társaságot, ebben reménykednek a Sunderland-drukkerek is, ráadásul a Charlton kellemes ellenfél lehet.