Vágólapra másolva!
A gálameccsekkel már nincs gondja a Real Madridnak, a múlt szerdai, budapesti 3-1 után kedden késő este az Egyesült Államok profi bajnokságának, az MLS-nek (Major League Soccer) a válogatottját verte meg 5-0-ra egy olyan meccsen, amit a madridi sajtó is show-nak minősített. Mindenesetre Ronaldo parádézott, két gólt rúgott, ezzel nyomatékosítva korábbi ígéretét, miszerint ebben az idényben meg sem akar állni 35 találatig. A meccs másik szenzációja volt, hogy csaknem másfél év után újból pályára lépett a sokáig sérüléssel bajlódó Jonathan Woodgate.

A találkozónak túl sok sportértéke nem volt, inkább a kuriózumokat kell kiemelni. Például azt, hogy a sportág történetében először a csapatkapitány folyamatos forró drót-kapcsolatban volt az edzővel, valahogy úgy, ahogy az amerikaifutballban már régóta megszokott.

Konkrétan: a Real Madridnál kitalálták, hogy hatékonyabb lehet a taktika megvalósítása, ha betesznek a csapatkapitány (Raúl) fülébe egy fülhallgatót, amelyen keresztül folyamatosan kapja Vanderleí Luxemburgótól az utasításokat. Anélkül, hogy ki kellene menni a partvonal mellé egy kis megbeszélésre.

A valóban forradalmi újítás vegyes fogadtatásra talált, többen abszurdnak nevezték, hogy egy játékos afféle mini walkie-talkival a fülében szaladgáljon a pályán - habár a kapcsolat csupán egyirányú, hiszen Raúlnak nem volt módja a válaszra, mivel mikrofont nem vitt magával -, Luxemburgo azonban sikeresnek minősítette a kísérletet, s azt mondta, hogy hivatalos (bajnoki, BL) meccseken is alkalmazni fogja, ha a szabályok ezt nem tiltják.

Ami Woodgate-et illeti: az utolsó öt percet töltötte a pályán, s felemelő élménynek nevezte, hogy ilyen hosszú idő elteltével ismét játszhatott.

Friss hír, hogy a Madrid megállapodásra jutott a Sao Paulo vezetőivel Cicinho (Cicero Joao de Cezare) leszerződtetéséről. A brazil verzió szerint, amit Marcel Portugal klubelnök is megerősített, öt évre szőröstől-bőröstől eladták a válogatott 25 éves jobbhátvédjét (aki igazából a Konföderációs-kupa döntőjén adott három gólpasszával robbant be a futballvilág élvonalába), összesen 9,8 millió euróért, január elsejei határidővel. (Január 11. és 18. között még a Sao Paulót erősíti Cicinho Japánban, a klubvilágbajnokságon.)

A madridi verzió úgy szól, hogy egyelőre csak opciót vásároltak Cicinhóra, s januárban a madridi vezetők dönthetik el, hogy érvényesítik-e az opciót, vagy sem. Állítólag csupán 5,8 millió euróról van szó, ugyanis a Sao Paulo Cicinho játékjogának mindössze 60 százalékával rendelkezik...

Akárhogy is, Ricardinho és Cicinho valószínű érkezésével - és Ronaldóval, Roberto Carlosszal, valamint Julio Baptistával és gyakorlatilag már Robinhóval a fedélzeten - alakul Vanderleí Luxemburgo keze alatt a "Real Brasil".

Apropó, Robinho: a legfrissebb hírek szerint, miután szerdán este lejátszotta utolsó bajnoki meccsét a Santosszal Belém városában, a Paysandú ellen, nyomban repülőre ül, visszamegy Sao Paulóba, összecsomagol, s másnap, immár Rio de Janeiróból, brazíliai idő szerint délután háromkor elrepül Madridba.

Ha minden jól megy, pénteken hajnali háromnegyed hatkor érkezik meg a Barajas repülőtérre, s délután már meg is történik a hivatalos bemutatás a Bernabéuban. Így semmi akadálya nincs - elvben -, hogy vasárnap már pályára is lépjen a bajnoki nyitányon, a Cádiz-Real Madrid mérkőzésen.

eredmény
Real Madrid - MLS-válogatott 5-0 (2-0)
Bernabéu stadion, 50 000 néző
v.: Iturralde González
Real Madrid: Diego López - Míchel Salgado (Diogo, 85.), Pavón (Mejía, 88.), Helguera (Woodgate, 86.), Roberto Carlos (Raúl Bravo, 88.) - Beckham, Gravesen (Pablo García, 68.), Zidane (Guti, 62.); Julio Baptista (Owen, 75.) - Raúl, Ronaldo (Portillo, 88).
MLS-válogatott: Reiss (Rimando, 88.) - Burciaga (Clark, 86.), Conrad, Hejduk, Mastroeni (Sequeira, 74.) - O'Brien, Joseph, Mapp (Cunningham, 46.), Dempsey (Kreiss, 68.) - Donovan (Djorkaeff, 60.), Moreno (Guevara, 24.).
gól: Beckham (22.), Ronaldo (39., 73.), Guti (75.), Raúl 90.)

Ch. Gáll András