Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 28-án!

2004-ben ezen a napon játszották az athéni olimpia döntőjét. A fináléban két dél-amerikai együttes csapott össze, ami korábban még sohasem fordult elő. Argentína és Paraguay természetesen találkozott egymással a selejtezők során, és akkor az argentin együttes nyert, igaz, akkor egyik gárdában sem szerepelhettek túlkorosok.

A paraguayi gárdánál egy idősebb játékos most is hiányzott, ami bizony érzékeny veszteség volt a csapat számára: a házi gólkirály José Saturnino Cardozo sérülés miatt nem léphetett pályára, helyette Pablo Giménez szerepelt. A másik oldalon a kezdő tizenegy nem okozott meglepetést, Marcelo Bielsa szövetségi kapitány sorozatban hatodszor (!) küldte ki ugyanazt a tizenegy futballistát.

Az első védést az argentin kapusnak, Germán Luxnak kellett bemutatnia Diego Figueredo lövésénél, de ezt követően Carlos Tévezék vették át a kezdeményezést. A vezető gól is viszonylag gyorsan megszületett: Fabricio Coloccini tört előre a védelemből, a jobb oldalon helyezkedő Mauro Rosaleshez játszott, akinek beadására Tévez érkezett, és a kapust megelőzve a hálóba pörgetett.

A paraguayiak pár előreívelt labdával veszélyt teremtettek Lux kapuja előtt, ám Fredy Bareiro fejese fölé szállt, és igazán komoly helyzet nem alakult ki. A másik térfélen annál inkább, de a paraguayi portás, Diego Barreto többször is bravúrral védeni tudott.

A második játékrész elején Aureliano Torres szabadrúgását kellett védenie Luxnak, majd megint jöttek futószalagon az argentin helyzetek, és a paraguayi védelem egyre keményebben, néhol durván futballozott. A legnagyobb ziccert Luis González hagyta ki egy szögletet követően, majd nem sokkal később a paraguayiak megfogyatkoztak, miután a bíró kiszúrta, hogy Emilio Martínez belekönyökölt Andrés d'Alessandróba.

Érdekes módon az emberhátrány felhozta a guaraníkat, és Giménez lábában ott volt az egyenlítés, de Lux nagy bravúrral védeni tudta közeli lövését. A hajrá aztán megint az argentinoké volt, akik sorra hagyták ki a helyzeteket, de ezúttal ez is elég volt számukra a győzelemhez, ami olimpiai aranyérmet jelentett.

Argentína - Paraguay 1-0 (1-0)
Athén, Karaiszkakisz-stadion, 41 116 néző
v.: Vasszarasz (görög)
Argentína: Lux - Coloccini, Ayala, Heinze, L. González, Mascherano, D'Alessandro, Kily González, Rosales, Tévez, C. Delgado (C. Rodríguez, 76.)
szövetségi kapitány: Bielsa
Paraguay: D. Barreto - E. Martínez, Manzur, Gamarra, Esquivel (J. González, 76.), Giménez, E. Barreto (Cristaldo, 72.), Bareiro, Figueredo, Torres, Enciso (O. Díaz, 63.)
szövetségi kapitány: Jara
gól: Tévez (18.)
kiállítva: E. Martínez (66.), Figueredo (82.).