Vágólapra másolva!

1989: Puhl első nemzetközi mérkőzése

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 30-án!

1989-ben ezen a napon vezette első nemzetközi mérkőzését Puhl Sándor, minden idők legsikeresebb magyar játékvezetője. A Magyar Labdarúgó Szövetség jelenlegi alelnöke akkor 34 esztendősen lett tagja a FIFA játékvezetői keretének. Puhl a magyar másodosztályban 1983-tól, az élvonalban 1984-től vezetett mérkőzéseket.

Az Európai Labdarúgó Szövetség illetékes bizottsága úgy határozott, hogy a friss kerettag Puhl első nemzetközi feladata az KEK selejtezőjének visszavágója, a Dinamo Tirana-Csernomorec Burgasz mérkőzés dirigálása lesz. Tiranában 8000 néző előtt került sor a találkozóra, amelyet a vendég bolgár csapat 3-1-es előnnyel kezdett.

A kétgólos fór még a szünetben is nyugatólag hathatott a burgasziakra, hiszen az albán csapat nem tudott az első játékrészben faragni a hátrányán. Fordulás után viszont gyorsan megszerezte a vezetést (Canaj, 46. perc), majd Abazi (62.), Jance (68.) és Demollari (71.) góljaival kiütéses győzelmet aratott, 5-3-as összesítéssel jutott a sorozat első fordulójába.

Játékvezetői szempontból valószínűleg nem lehetett rázós összecsapás a tiranai, vagy ha az is volt, Puhl jól teljesíthetett, mert következő nemzetközi feladata (1990 áprilisában) már a Szovjetunió-Hollandia barátságos válogatott mérkőzés volt. A folytatás pedig ismert: Artemio Franchi-kupa-döntő, UEFA-kupa-döntő, vb-döntő, Eb-elődöntő, BL-döntő, az IFFHS szavazásán négyszer (1994, 1995, 1996, 1997) választották a világ legjobb játékvezetőjének.