Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 31-én!

1982-ben ezen a napon barátságos válogatott mérkőzést játszott Franciaország és Lengyelország. A két nemzeti csapat másfél hónappal korábban is találkozott egymással, ám akkor a világbajnoki bronzérem volt a találkozó tétje. A spanyolországi Alicantéban a lengyelek összpontosítottak jobban (3-2-re nyertek), így övék lett a harmadik hely.

Volt tehát miért visszavágniuk a franciáknak, akik ezzel a mérkőzéssel kezdték meg a felkészülést az 1984-es kontinensbajnokságra, amire rendezőként nem kellett selejtezőt játszaniuk. Egyik válogatott kispadján sem történt változás a Mundial után, a galloknál Michel Hidalgo, a lengyeleknél Antoni Piechniczek dolgozhatott tovább - hiszen mindkét ország tizenegye jól szerepelt a világbajnokságon.

Hidalgo az első felkészülési 90 percen elsősorban a támadók közül nem számíthatott több játékosra, a vébén szerepeltek közül ilyen-olyan okok miatt hiányzott Alain Giresse, Michel Platini, Didier Six, Jean-Francois Larios, Bruno Bellone, Dominique Rocheteau, de hasonló cipőben járt lengyel kollégája is, akinek Jozef Mlynarczyk, Marek Dziuba, Wladyslaw Zmuda, Waldemar Matysik, Grzegorz Lato, Andrzej Szarmach és Zbigniew Boniek szerepeltetésétől kellett eltekintenie. Úgy látszik, a cserecsatárosorok közül a lengyel üzemelt jobban, bár a találkozó góljait nem támadók szerezték.

A 28. percben Jan Jalocha volt eredményes, majd a második félidő közepén Janusz Kupcewicz gyors duplája végképp eldöntötte az összecsapás sorsát. (Az Arka Gdynia középpályása a világbajnokság bronzmérkőzésén is eredményes volt, így pályafutása öt válogatott találatából hármat a franciák ellen szerzett.)

A párizsi nézők kínjai ezzel még nem értek véget, mert pár perccel később Andrzej Buncol tizenegyesből szerzett góljával alakult ki csak a 0-4-es végeredmény. A súlyos vereséggel a franciák folytatták rendkívül rossz hazai sorozatukat, hiszen a vébét megelőző utolsó három (Peru 0-1, Bulgária 0-0, Wales 0-1), valamint az azt követő első hazai (Lengyelország 0-4) barátságos mérkőzésükön még csak gólt sem tudtak szerezni!

Franciaország - Lengyelország 0-4 (0-1)
Párizs, Parc des Princes-stadion, 16 000 néző
v.: Galler (svájci)
Franciaország: Ettori - Amoros, Janvion, Trésor, Bossis (Mahut, 46.), Tigana, Bijotat (Ferreri, 46.), Genghini, Delamontagne, Stopyra (Bravo, 89.), Solers
szövetségi kapitány: Hidalgo
Lengyelország: Kazimierski - Majewski, Dolny, Janas, Jalocha, Wójcicki (Kubicki, 65.), Buncol (Okonski, 77.), Ciolek, Kupcewicz, Mazur (Dziekanowski, 46.), Smolarek
szövetségi kapitány: Piechniczek
gól: Jalocha (28.), Kupcewicz (61., 62.), Buncol (68. - 11-esből).