Eriksson nem mond le a belfasti betli után

Vágólapra másolva!
Az angol futballválogatott svéd szövetségi kapitányának, Sven-Göran Erikssonnak esze ágában sincs lemondania, a szerdai csúfos vereség ellenére sem.
Vágólapra másolva!

A szakvezető azután nyilatkozott, hogy együttese Belfastban, az északírekkel szemben 1-0-ra alulmaradt, holott az erőviszonyok ismeretében vendégként is biztosan kellett volna nyernie az európai 6. csoportban rendezett mérkőzésen.

A kudarc azért is kínos, mert Anglia válogatottja a mostanit megelőzően 1972-ben kapott ki Észak-Írország legjobbjaitól, Belfastban pedig éppenséggel 78 éve szenvedett utoljára vereséget.

Szerda este a meccsre átrándult angol szurkolók kántálták is hosszan Eriksson nevét, persze rigmusaikkal korántsem éltetve a kapitányt, akire alaposan ráhúzta a vizeslepedőt a sajtó is, mielőbbi svédországi utazást, vagyis gyors hazatérést javasolva neki. Megítélése persze nem hirtelen rosszabbodott: már az észak-írországi túra előtt viharokat váltott ki az, hogy barátságos meccsen, a múlt hónapban 4-1-re kikaptak Beckhamék a dánoktól.

"Nem fogok lemondani!" - jelentette ki komoran, de nagyon határozottan Eriksson a belfasti mérkőzést követő sajtókonferencián, majd talán saját maga megnyugtatására is szánva szavait, ekként folytatta: "Még van két selejtezőmérkőzésünk októberben, ezeket meg kell nyernünk, és kijutunk a 2006-os világbajnokságra. Saját kezünkben van a sorsunk, hat ponttal teljesülhet a célunk."

Eriksson zárszavában játékosai nevében is bocsánatot kért az angol válogatott drukkereitől, akik Belfastba utaztak, ám pénzükért mit sem kaptak, siker helyett csúf vereség jutott nekik osztályrészül. Az AP beszámolójában megjegyzi - s ez akár meghatározhatja Eriksson angliai "kispados" jövőjét is -, hogy még a válogatott csapatkapitánya, David Beckham, a svéd szövetségi kapitány leghűségesebb támogatója is egyetértett a szurkolói bírálatokkal.

Anglia persze nem lenne Anglia, ha a bukmékerek nem reagáltak volna szintén azonnal a vb-selejtezős vereségre, annak lehetséges következményeire. Jelesül a fogadóirodákban az 1-0-a után 12 az 1-hez adják annak esélyét, hogy Eriksson elveszíti kapitányi állását. A világbajnoki selejtezők rajtjakor még felettébb biztosan, 40:1-es odsszal állt a svéd szakember a fogadóajánlatban, posztja megtartásának esélyeit illetően.

Ezzel együtt is - túl a hátralevő két meccsen - akad még "visszatartó erő": Eriksson szerződése 2008-ig szól, amely évente több mint 4 millió fontot (6 millió euró) garantál neki, vagyis ha netán idő előtt szerződést bont vele, az bizony nagyon sok pénzébe fog kerülni az angol szövetségnek.

Véletlenül egyébként egy áruház faxára küldték a szerdán este Észak-Írországtól vereséget szenvedett angol válogatott bizalmas adatait tartalmazó listát a csapat utazásának szervezői. Noha a 78 éve példátlan belfasti brit kudarc aligha ennek volt a következménye, tény, hogy az utazás eleve ballépéssel kezdődött, tűnt ki az északír főváros rendőrségének közléséből.

A Belfast központjában lévő Mail Boxes Etc. cég hétfőn, a brit játékosok keddi érkezése előtt kapta meg a bizalmas faxot, amelyen szerepelt David Beckham, Wayne Rooney, Michael Owen és a többi futballcsillag neve, útlevélszáma, az utazásukkal kapcsolatos valamennyi információ, valamint a csapat kísérőinek és az őket kisérő kilenc biztonsági embernek megannyi adata.

A faxot eredetileg a Belfast délkeleti részén lévő Culloden hotelnek szánták, amelyben az Angol Labdarúgó Szövetség kérésére drákói biztonsági intézkedések voltak érvényben. Szerencsére a téves címzésű faxot a belfasti üzlet vezetője - mihelyst magához tért meglepetéséből - átadta a hatóságnak, így nem került illetéktelen kezekbe