Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 27-én!

1994-ben ezen a napon játszották az első forduló visszavágóit az UEFA-kupában. A két héttel korábbi mérkőzések közül az egyik legnagyobb meglepetést a Juventus bulgáriai veresége jelentette, a torinóiak 3-2-re kaptak ki a CSZKA Szófia otthonában.

A találkozó hőse a két gólt szerzett Petar Mihtarszki volt, aki azonban az olaszok véleménye alapján jogtalanul szerepelt (beadványuk szerint az FC Portótól hazatért középpályás a nevezési határidő után szerződött klubjához, így nem játszhatott volna a párharcban), így a Juve megóvta a mérkőzést.

Mindez - persze - nem zavarta a CSZKA vezetőit, hogy a játékost Torinóban is pályára küldjék, így a középpályás ott volt társai között a Delle Alpi gyepén. A találkozó heves olasz rohamokkal kezdődött, a szófiaik nyolc-kilenc emberrel védekeztek a saját 16-osukon.

A Juventus már a tizedik percben megszerezte a vezetést - és a továbbjutást jelentő találatot -, amikor Fabrizio Ravanelli bólintott Rumen Nenov hálójába. A hátrány ellenére a bolgárok nem tudtak változtatni a játékukon, míg annak, hogy az első játékrész hátralévő részében a hazaiak nem növelték az előnyüket, az egyik oka az lehetett, hogy Roberto Baggio és Didier Deschamps csak a lelátóról szemlélte a mérkőzést.

Fordulás után jóval lendületesebb lett az olasz csapat játéka, a bolgárok egyre jobban elfáradtak, így egymás után gördültek a támadások a CSZKA kapuja felé. A következő gólra a 76. percig kellett várni, a találattal pedig kezdetét vette a Ravanelli-show. Az öt gólig jutott deres hajú támadó először őrületbe kergette Nenovot, majd a csere után három perccel a második számú szófiai portást is felavatta.

A találkozó végén a bolgárok csak szépíteni tudtak (5-1), így a Juve a pályán elért eredmények alapján 7-4-es összesítéssel jutott tovább. Az UEFA szerint azonban nem, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség igazat adva a torinóiak óvásának, annullálta a szófiai mérkőzés eredményét, a találkozót 3-0-val a Juvénak igazolta, így hivatalosan az olasz együttes 8-1-es összesítéssel lépett tovább.

Az már más kérdés, hogy a torinói összecsapáson szintén pályára lépett Mihtarszki (gólt is szerzett), ezt azonban - ki tudja miért..., de - figyelmen kívül hagyta az UEFA.

Juventus FC - CSZKA Szófia 5-1 (1-0)
Torino, Delle Alpi stadion, 15 000 néző
v.: Puhl (magyar)
Juventus: Peruzzi - Ferrara, Fusi, Porrini, Jarni - Di Livio, Marocchi, Tacchinardi (Torricelli, 84.) - Vialli, Ravanelli, Del Piero (Paulo Sousa, 84.). Edző: Lippi.
CSZKA Szófia: Nenov (Petkov, 84.) - Macsev, Markovszki, Vidov, Kirilov (Sztoilov, 73.) - Filipov (Goranov, 85.), Zafirov, Pavlov, Mihtarszki - Tanev, Koilov. Edző: Joncsev.
gól: Ravanelli (10., 76., 80., 82., 87.), ill. Mihtarszki (92.)