Vágólapra másolva!

2000: Chilébe került az olimpiai focibronz

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 29-én!

2000-ben ezen a napon játszották az olimpiai torna bronzmérkőzését. A harmadik helyért vívott összecsapáson két csalódott válogatott, az Egyesült Államok és Chile találkozott. Az amerikai derbin inkább a chileiek lehettek jobban elkeseredve, hiszen az Egyesült Államoktól már az is hatalmas eredmény volt, hogy bejutott a legjobb négy közé, és az első játékrészben ez meg is látszott a találkozón. Az amik ugyanis meglepően jól játszottak, bár fél órán keresztül nem bírtak a jól megszervezett dél-amerikai csapattal. Harminc perc alatt egyetlen lövés sem ment kapura, a gárdák csak később melegedtek be, előbb Cristián Álvárez, az Universidad Católica játékosa emelt a kapu fölé, míg a másik oldalon Joshua Wolff lőtt a kapusba nagy helyzetben.

A szünet után kiegyenlítettebb lett a játék, de az első helyzet megint az amerikaiak előtt adódott, Brian Dunseth ugyanis a felső kapufát találta telibe. Nem sokkal később megszerezte a vezetést a chilei gárda: Danny Califf szabálytalanul szerelte ellenfelét a tizenhatoson belül, a jogosan megítélt tizenegyest pedig Iván Zamorano értékesítette. Az FC Internazionale csatára ezzel a találattal a góllövőlista élére állt, de hogy ne érje szó a ház elejét, hat perccel a lefújás előtt még egy gólt szerzett, bebiztosítva a bronzérmet csapatának és a torna gólkirályi címét önmagának.

Egyesült Államok - Chile 0-2 (0-0)
Sydney, 26 381 néző, vezette: Micallef (ausztrál)
Egyesült Államok: Friedel - Dunseth, Agoos, O'Brien, Hejduk, Califf (Donovan, 82.), Olsen (Victorine, 61.), Vagenas, Albright, Wolff, Casey. Szövetségi kapitány: Charles
Chile: Tapia - Álvarez, Maldonado, Contreras, Reyes, Pizarro, Zamorano, Navia (González, 61.), Tello (Rojas, 86.), Olarra, Ormazábal (Núnez, 36.). Szövetségi kapitány: Acosta
gól: Zamorano (69., 84. - az elsőt 11-esből)