Vágólapra másolva!

Tizenegy brazil bajnoki eredményét törlik

A Brazil Sportbíróság (STJD) döntése értelmében valamennyi labdarúgó bajnoki eredményét törlik, melyeket a fogadási botrányba keveredett FIFA-bíró, Edilson Pereira de Carvalho vezetett. Mivel a sípmester ebben a szezonban 11 találkozón működött közre, ezeket a mérkőzéseket újra kell játszani.

Az ítélet következtében a táblázaton a Corinthians helyett az Internacional került az élre. Az ismétlésre kötelezett csapatok elképzelhetőnek tartják, hogy bíróságon támadják meg a döntést. Az STJD kizárással fenyegette meg azokat a klubokat, amelyek nem vállalják az újrajátszást.

Carvalho kihallgatása során beismerte, hogy több összecsapás eredményét "megrendelésre alakította", és egy Libertadores-kupa-találkozóba is "belenyúlt". A 43 éves játékvezető 1999 óta volt tagja a FIFA keretének és a nemzetközi szövetségben az egyik legmegbízhatóbb játékvezetőnek tartották. A botrány kirobbanása után azonnal eltiltották.

Carvalho mellett egy másik bíró is érintett a botrányban, de ő csak alacsonyabb osztályú meccseket "vezetett félre". Rajtuk kívül két üzletember ellen indult eljárás. A sípmesterek mérkőzésenként 4-6000 euró közötti összeget kaptak a megfelelő eredmény kialakításáért.

A mostani 1982 után a legnagyobb vesztegetési botrány a brazil futballban. Huszonhárom évvel ezelőtt azonban hosszú vizsgálat után, bizonyítékok hiányában senkit nem ítéltek el.