Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 5-én!

1966-ban ezen a napon az első forduló visszavágóit játszották négy párosításban is a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. A magyar reprezentáns a Vasas még csak a párharc első 90 percét teljesítette (éppen aznap), a piros-kékek a Népstadionban 70 000 néző előtt remek játékkal, 5-0-ra győzték le a portugál Sporting CP együttesét - formalitássá téve a visszavágót.

Izgalmasabbnak tűnt - igaz, nem sokkal - a svájci FC Zürich és a skót Celtic FC második összecsapása, az elsőt hazai környezetben 2-0-ra nyerték a glasgow-iak. A helvét klubnál az idő tájt a 39 éves Kubala László játékosedzőként dolgozott, a tíz éve hivatalban lévő elnök, Edi Naegeli 1966 nyarán csábította a klubhoz az FC Barcelona egykori világklasszisát.

A svájciak az idegenbeli mérkőzésen sokáig jól tartották magukat (Kubala akkor nem lépett pályára), azonban elég volt a második félidőben két hiba, hogy a skótok megnyugtató előnyt szerezzenek a visszavágóra.

A visszavágón a zürichiek nagy lendülettel kezdtek hozzá hátrányuk ledolgozásához, Fritz Künzli és Jakob "Kobi" Kuhn (a svájciak jelenlegi szövetségi kapitánya) egymás után hagyta ki a helyzeteket, a skótok jóval "skótabbak" voltak a lehetőségekkel, de a gólokkal nem: az első összecsapáson is eredményes Thomas Gemmell a 22. percben, Stephen Chalmers pedig a 39. minutában talált be Othmar Iten kapujába.

Gemmell közvetlenül a szünet után is gólt szerzett (0-3), így a Celtic idegenben is legyőzte ellenfelét. Az FC Zürichnél még azon az őszön Kubalát a hat esztendővel fiatalabb René Brodmann váltotta a kispadon, szintén játékosedzői minőségben, míg a Celtic FC meg sem állt a BEK-döntőjéig, ahol 1967 májusában az FC Internazionalénál is jobbnak bizonyult. (A lisszaboni döntőben Gemmell és Chalmers szerezte a glasgow-iak góljait.)

FC Zürich - Celtic FC 0-3 (0-2)
Zürich, Letzigrund-stadion, 21 000 néző
v.: Lo Bello (olasz)
FC Zürich: Iten - Münch, Kyburz, Leimgruber, Stierli, Bäni, Neumann, Kuhn, Stürmer, Künzli, Kubala
játékosedző: Kubala.
Celtic FC: Simpson - Gemmell, Murdoch, McNeill, O'Neill, Auld, Clark, Johnstone, Chalmers, Lennox, J. Hughes
edző: Stein
gól: Gemmell (22., 48. - a másodikat 11-esből), Chalmers (39.).