Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 9-én!

1999-ben ezen a napon játszották a Horvátország-Jugoszlávia Eb-selejtezőt. A két csapat augusztus végén találkozott először egymással Belgrádban, és akkor gól nélküli döntetlen született. A találkozó nem a magas színvonalú játék miatt maradt emlékezetes, hanem a szünet utáni majd háromnegyed órás áramszünet miatt, ami teljes sötétségbe borította a stadiont. Belgrádban a két szövetség megegyezése értelmében nem voltak horvát drukkerek, mint ahogy most sem utazhattak jugoszláv szurkolók Zágrábba.

A horvát szövetségi kapitány, Miroslav Blazevic nem számíthatott az eltiltott Igor Stimacra, és kérdéses volt a csapatkapitány Zvonimir Boban játéka is, aki még mindig nem épült fel teljesen. Ismét ott volt viszont a keretben Alen Boksic, aki több mint egy éve nem lehetett a kezdőcsapat tagja. Blazevic meglehetősen borúlátóan nyilatkozott a meccs előtt: "Ez lesz a legnehezebb találkozónk, amit valaha is játszottunk" - mondta, majd hozzátette: "Nemcsak a pszichológiai teher miatt, hanem azért is, mert az ellenfelünk roppant erős. Ez nem az évtized, hanem az évszázad legfontosabb mérkőzése a számomra."

A másik oldalon Vujadin Boskovnak is megvoltak a maga problémái, leginkább a kapusokkal. Dragan Zilics és Alekszandar Kocics - az egyedüli otthon játszó futballisták a keretben - egyáltalán nem mutattak megbízható formát az utóbbi időben, míg Ivica Kralj csak a harmadik számú portás a PSV Eindhovennél. "Nem sokat lehet változtatni a játékosok kondícióján vagy a taktikai képességeiken, de a pszichikai felkészülésre nagy hangsúlyt fektettünk" - nyilatkozta Boskov a meccs előtt.

Zágrábban hatalmas érdeklődés előzte meg a sorsdöntő találkozót, a Horvát Labdarúgó-szövetség szerint több mint háromszázezren szerettek volna bejutni a negyvenezres Maksimir stadionba. A jegyeket csak szerdán kezdték el árusítani, de már napokkal korábban hatalmas sorok álltak a pénztárak előtt. A szurkolók egy része hálózsákkal érkezett, és a stadion előtt éjszakázott, hogy biztosan hozzájuthasson az áhított tiketthez. A pénztárak nyitásakor majd fél kilométeres sor kígyózott a stadion előtt, és a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia, hogy rendet teremtsen a szurkolók között. Egy szerencsés drukker a jegyekkel a kezében a földre rogyott, és megcsókolta a járdaszegélyt örömében. A találkozó után nem lehetett hasonlót látni...

A nyolcadik csoportban Jugoszlávia végzett az élen 17 ponttal, Írország 16-ot, Horvátország pedig 15-öt gyűjtött, a negyedik Macedónia (nyolc), az ötödik pedig a nyolc vereséget elkönyvelt Málta lett.

Horvátország - Jugoszlávia 2-2 (1-2)
Zágráb, Maksimir stadion, 38 500 néző, vezette: García Aranda (spanyol). Horvátország: Ladic - Juric, Soldo, R. Kovac (Biscan, 61.), Rukavina, Stanic, Tudor (Rapajic, 81.), Asanovic, Jarni, Suker, Boksic (J. Simic, 72.). Szövetségi kapitány: Blazevic.
Jugoszlávia: Kralj - Mirkovics, Djukics, Mihajlovics, Djorovics, D. Sztankovics, Nadj (Drulovics, 52.), Jokanovics, Sztojkovics (Bolics, 54.), Milosevics, Mijatovics (Szavicsevics, 71.). Szövetségi kapitány: Boskov.
gól: Boksic (20.), Stanic (48.), illetve Stanic (25. - öngól), D. Sztankovics (31.). Kiállítva: Mirkovics (40.)