Vágólapra másolva!

1902: első meccsén ötöt kapott a magyar válogatott

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 12-én!

1902-ben ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését Magyarország válogatottja. A Magyar Labdarúgók Szövetsége csak esztendővel korábban, 1901. január 19-én alakult, szűk egy hónappal később játszották az első hazai bajnoki mérkőzést, február 17-én a BTC és a BSC csapott össze.

A mieink a történelmi találkozót Bécsben Ausztria legjobbjai ellen vívták, az összecsapás több szempontból is unikumnak számított. A WAC pályáján rendezett mérkőzés az első olyan nemzetek közötti erőpróba volt, amelyen nem szerepelt valamelyik brit ország válogatottja. Angol résztvevője mégis volt a bécsi derbinek, a játékvezetésre ugyanis az a Shires vállalkozott, aki négy esztendővel korábban még a bécsi Cricketer csapatában kergette a labdát.

A magyar csapatba a BTC (Bádonyi Gyula, Buda István, Hajós Alfréd), az FTC (Berán József, Koltai József, Pokorny József), a Postás SE (Gabrovitz Emil), a MUE (Pozsonyi Imre), a MAC (Bayer Róbert), a 33 FC (Steiner Bertalan) és a BSC (Oláh Károly) adott játékost, a csapatot pedig Gillemot Ferenc irányította.

Az akkor 27 esztendős Gillemot sokoldalú sportember volt, kerékpározásban és atlétikában is kiemelkedő eredményeket ért el, de később a modern hazai sportújságírás úttörőjeként az Est című lap sportrovatát vezette.

Ausztria válogatottját nem vezette felkért vagy kinevezett szövetségi kapitány, ám ennek ellenére szomszédunk jobb csapatot alkotott, az ötödik percben Josef Taurer, a tizedikben pedig Jan Johann "Jan" Studnicka talált Bádonyi hálójába. A korszak legjobb csatárának tartott Studnicka még két gólt szerzett, de betalált Gustav Huber is, így Ausztria 5-0-ra győzött.

Ausztria - Magyarország 5-0 (3-0)
Bécs, Wiener AC-pálya, 500 néző
v.: Shires (angol)
Ausztria: Nauss - Eipeldauer, Wachuda - Hüttl, Blässy, Mössmer - Wiesner, Huber, Schrammel, Studnicka, Tauer
Magyarország: Bádonyi - Berán, Gabrovitz - Koltai, Pozsonyi, Bayer - Buda, Steiner, Pokorny, Hajós, Oláh
szövetségi kapitány: Gillemot Ferenc
gól: Taurer, Studnicka (3), Huber.