Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 15-én!

2000-ben ezen a napon játszották a 169. argentin örökrangadót, a River Plate-Boca Juniors találkozót. Miközben Európa az FC Barcelona-Real Madrid spanyol csúcsrangadóra készült, addig Dél-Amerikában már egy héttel korábban lejátszották az év mérkőzését, a Buenos Aires-i derbit.

A mérkőzés első kapura lövése Juan Román Riquelme nevéhez fűződött, a Boca középpályása a tizenhatoson belülről próbálkozott, de Óscar Córdoba biztosan védett. A pályán lévők feszültsége első ízben, érdekes módon a játékvezetőn látszott, aki a találkozó elején még a megszokott dél-amerikai temperamentumnál is hevesebben utasította rendre a reklamáló Ariel Arnaldo Ortegát. Alig telt el néhány perc a mérkőzésből veszélyes helyzetett alakított ki a River. Pablo Aimar lódult meg az ellenfél térfelének közepén, de buktatták. A szabadrúgást Aimar végezte el, aki mesterien gurított a sorfal mögött keresztbe mozgó Ortega elé, de az AC Parmától néhány hónapja hazatért középpályás élesen kapu elé lőtt labdáját szögletre mentették. (A kombináció kísértetiesen emlékeztetett az 1998-as világbajnokságon az argentinok angolok ellen alkalmazott megoldásához.) A 14. percben a Boca első támadásából megszerezte a vezetést. Marcelo Delgado kapott a bal oldalon egy hosszú indítást, a csatár légstoppal levette a labdát, majd mesterien ívelt középre, ahol Martín Palermo magasan felugorva, Mário Yepes szorításában, hat méterről a jobb alsó sarokba fejelt. A gól után a legeredményesebb otthon futballozó argentin támadó a fotósoknak is a kedvében járt: a kapu mögötti hirdetőtábláknál, két kezét az égnek emelve, hosszasan pózolt.

Az első valamire való hazai akcióra a 32. percig kellett várni, Gustavo Lombardi-Ortega volt a labda útja, a középpályás mesterien ugratta ki Javier Saviolát, aki 15 méterről a kapu mellé durrantott. Azonnal válaszoltak a vendégek, ismét Riquelme szerzett labdát az ellenfél tizenhatosának környékén, lövése egy védő lábán megpattanva hullott a háló tetejére. A 44. percben óriási egyenlítési lehetőséget szalasztott el a River. Egy jobb oldali szöglet után a kapu előtti kavarodásban Claudio Husaín eszmélt először, lövése azonban kipattant a védőkről, majd Saviola ismétlését védte Córdoba. A 48. percben ismét Palermo játszotta a főszerepet. Egy szögletet követően az ötös sarkán mesterien lefejelte a labdát a jól helyezkedő Jorge Bermúdez elé, de a kolumbiai védő lábáról a kapu mellé pattant a labda.
A River ez idő tájt jobbára távoli lövésekkel próbálkozott, előbb Eduardo Berizzo 22 méterről kapura küldött labdáját védte Córdoba, majd Saviola villant már a 16-oson belül, de a kolumbiai kapus a helyén volt. Az 58. percben azonban már nem volt ellenszer Saviola ellen. Az 1999-ben Dél-Amerika legjobbjának választott aprótermetű csatár Husaíntól kapott nagyon jó labdát a 16-os vonalán, majd keresztbe mozogva Daniel Fagianit kicselezve, 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

Négy perccel később ismét Aimar és Husaín koprodukcióban támadott a River, a válogatottban Uruguay ellen jó benyomást keltett középpályás mesterien tálalt az előremerészkedő Berizzo elé, de a nem is olyan régen még az Olympique Marseille-ben futballozott védő lövésébe önfeláldozóan belevetődött Córdoba. A 66. percben viszont óriásit hibázott az addig magabiztosan, jól védő Córdoba. Ortega cselezgetett a jobb oldali szögletzászlónál, beívelésére rosszul mozdult ki a Boca egyese, így Juan Pablo Angel hat méterről nyugodtan fejelhetett - az üresen tátongó kapu mellé.

A második félidőben jóval veszélyesebben támadó River a 81. percben ismét megszerezhette volna a vezetést. A helyzet Aimar szemfülességét dicséri, aki egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után középre ívelt, az érkező Yepes pedig tiszta helyzetből hat méterről sem tudott a hálóba fejelni. Az ellentámadásnál, amely tulajdonképpen a Boca második helyzete volt a játékrészben, ismét Palermo volt a főszereplő. Riquelme vezette fel a labdát, majd a gólzsák elé játszott, aki két védő között egyből kapura lőtt, de Óscar Bonano a helyén volt. Felpörögtek az események, hiszen egy perc múlva már a másik kapunál akadt gólhelyzet: Aimar átadása után Angel tüzelt kapu mellé. Az 1-1-es döntetlen azt jelentette, hogy a Boca Juniors 27 ponttal megőrízte első helyét a tabellán, a 21 pontos River Plate és a 20 egységet gyűjtött Talleres Córdoba előtt.

River Plate - Boca Juniors 1-1 (0-1)
Buenos Aires, Monumental stadion, 65 000 néző
vezette: Ángel Sánchez
River Plate: Bonano - Lombardi, Trotta, Yepes, Placente, C. Husaín, Berizzo (H. Díaz, 66.), Ortega, Aimar, Saviola, Angel. Edző: Gallego
Boca Juniors: Ó. Córdoba - Ibarra, Bermúdez, Matellán, Fagiani, Battaglia, Serna, Gus. Barros Schelotto (J. Basualdo, 41.), Riquelme, Delgado (Gui. Barros Schelotto, 80.), Palermo. Edző: Bianchi
gól: Saviola (59.), illetve Palermo (14.)
kiállítva: Ortega (90.)