Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 17-én!

1968-ban ezen a napon született Graeme Le Saux, a nyáron visszavonult egykori sokszoros angol válogatott. A Jersey szigetén világra jött védő a helyi St. Paul nevű egyesületben kezdett futballozni, de már kilencesztendősen Londonba, a Chelsea FC-hez került.

A Kékeknél az 1988-89-es idényben mutatkozott be a felnőttek között, még a másodosztályban, és a következő pontvadászatban már az élvonalban szerepelhetett, sőt sikerült megszereznie első gólját is. Igaz, akkoriban még klasszikus balszélsőként szerepelt, és azon a poszton verekedte be magát a kezdő tizenegybe, az 1991-92-es idényben például már 40 bajnokin szerepelt.

A következő szezon közben bejelentkezett érte a Blackburn Rovers, amely potom 700 ezer fontért meg is szerezte az akkor már utánpótlás-válogatott focistát, akiből a klub mestere, Kenny Dalglish balhátvédet faragott, és egy évvel később már ebben a pozícióban mutatkozott be a nagyválogatottban.

Alapembere volt az 1995-ben bajnoki címet szerzett Blackburnnek, de a Bajnokok Ligájában emlékezetes módon éppen saját klubtársával, David Battyvel verekedett össze... 1997 nyarán aztán visszatért nevelőegyesületébe, a Chelsea-be, amely ötmillió fontot fizetett érte. A klubváltás jót tett neki, hiszen a válogatottban is alapember lett, az 1998-as vébén az angolok mindegyik mérkőzését végigjátszotta.

1999 októberében súlyos sérülést szenvedett, amely miatt több hónapot ki kellett hagynia, így lemaradt a 2000-es Eb-ről, később Sven-Göran Eriksson pedig már nem hívta meg a válogatottba. A Chelsea-ben azért rendszeresen szerepelt, egy ideig a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, de 2003 nyarán őt is belevették a Southampton FC-vel kötött üzletbe, amelynek során Wayne Bridge a londoniakhoz került, Le Saux pedig a Szenteknél kötött ki.

A Norwich City elleni mérkőzés volt a 399. élvonalbeli találkozója, és a huszadik első osztályú gólját érte el. A Soton a szezon végén búcsúzott az élvonaltól, Graeme pedig már nem vállalta a további játékot, a nyáron szögre akasztotta futballcipőjét.