Vágólapra másolva!
Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 21-én!

1999-ben ezen a napon játszottak néhány mérkőzést az UEFA-kupa második fordulójában. A párharcok első találkozóira került sor, a sorozatban már csupán egy magyar csapat, az MTK Hungária FC volt érdekelt. Ráadásul a kék-fehérek nem is kaptak könnyű ellenfelet, a görög AEK Athén együttesének már volt tapasztalata magyar gárdákkal, hiszen az előző szezonban a Ferencvárossal találkozott.

A budapesti csapat nem a legkedvezőbb előjelekkel várta a kupamérkőzést, hiszen csapatkapitánya, Illés Béla még a Fenerbahce SK elleni visszavágó előtt megsérült, és az AEK elleni meccset is csak a lelátóról nézhette. Ráadásul Nicolae Ilea és Glenn Helder is hiányzott, vagyis a csatársorban nem volt sok választási lehetősége Henk ten Cate edzőnek. A korábban sokat szapult Egressy Gábor azonban remek napot fogott ki, és az első játékrészben nem nagyon tudták őt tartani a görög védők. A balszélső több alkalommal is remekül ment el a szélen, ráadásul szépségdíjas gólt is szerzett: Madar Csaba beadását kapásból lőtte kapura, a labda a lécről pattant a hálóba. Egressy a második hazai találatból is jelentős szerepet vállalt, Erős Károly ugyanis az ő beadását értékesítette, ugyancsak kapásból bombázva a hálóba.

A szünetben tehát minden a lehető legjobban állt, ám a második félidőben magukhoz tértek a görögök, és egy védelmi hibát kihasználva megszerezték a számukra olyan fontos idegenbeli találatot. Az izlandi Arnar Gretarsson beadásánál az egyik magyar védő elvétette a labda ívét, alászaladt az ívelésnek, és a volt FC Barcelona-játékos Dragan Ciric a léc alá bombázott. A kapott gól meglehetősen felidegesítette a mieinket, Babos Gábor például szinte nekiesett a beadást elnéző védőnek.

További gól nem született az összecsapáson, és nehéz volt eldönteni, hogy ez az eredmény mennyiben üdvözítő az MTK számára. Jól emlékezhetünk ugyanis arra, hogy egy évvel azelőtt a Ferencvárosnak a kétgólos előny sem volt elég Athénban, és mivel a kék-fehérek a visszavágón 1-0-ra kikaptak, végül ismét az athéniak jutottak tovább.

MTK Hungária FC - AEK Athén 2-1 (2-0)
Hungária körút, 3500 néző, vezette: Koren (izraeli)
MTK Hungária FC: Babos G. - Fehér Cs., Kuttor, Szamosi, Kovács H. (Elek, 86.), Komlósi, Halmai, Erős K., Madar Cs. (Balaskó, 84.), Kenesei K. (Preisinger, 73.), Egressy. Edző: Ten Cate
AEK Athén: Atmatszidisz - Kopitszisz, Petric, Kalitzakisz, Karszapisz, Zikosz, Maladenisz (Gretarsson, 27.), Szaveszki (Lakisz, 46.), Ciric, Bjekovic, Nikolaidisz. Edző: Tumbakovic
gól: Egressy (20.), Erős K. (34.), illetve Ciric (63.).