Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund előző szezonja meglehetősen felemásra sikeredett, de végül happy enddel végződött: a BVB az anyagi nehézségek és a fenyegető csődhelyzet ellenére csodálatos tavaszt produkált, és végül a hetedik helyen futott be. A szurkolók ismét azonosulni tudtak a csapattal, amely tele volt fiatal tehetségekkel, és reménykedve várták az új idényt, amelyben azonban a jó szereplés folytatása egyelőre várat magára.

A korábban egyértelműen élcsapatnak tartott dortmundiaknál a pénzügyi összeomlás magával hozta a szakmai visszaesést is: a 2000 és 2003 között egyaránt dobogón végzett együttes előbb hatodik lett, majd az előző szezonban még a kiesés szele is meglegyintette.

A tavaly nyáron érkezett szakvezetőnek, Bert van Marwijknak azonban sikerült beépítenie a csapatba néhány saját nevelésű fiatal tehetséget, amivel két legyet ütött egy csapásra: Florian Kringe, Marc-André Kruska vagy éppen Markus Brzenska szereplésével egyrészt alaposan feljavult a gárda teljesítménye, másrészt az együttesből már-már kiábrándult szurkolók ismét azonosulni tudtak a gárdával.

A dortmundi fanatikusok híresek arról, hogy a gyengébb eredményeket is elfogadják, ha a játékosokon látják a küzdeni tudást és az akarást, ebben pedig tavasszal nem volt hiba. Ezzel együtt az is nyilvánvaló volt, hogy túl nagy erősítésekre a nyáron nem lehet számítani, már csak a klub financiális helyzete miatt sem. Az egyesület ingyen engedte el Evanílsont, Guy Demelt, Otto Addót és Ahmed Madounit, akik azonban csak kiegészítő embernek számítottak, a tavasszal is rendszeresen pályára lépett Ewerthonért pedig a Real Zaragoza hárommillió eurót fizetett.

Ennek az összegnek csak minimális hányadát fordították új labdarúgók igazolására: az érkezők közül csupán az Arminia Bielefeldtől megvett dél-afrikai támadó, Delron Buckley (érte csak 425 ezer eurót kellett fizetni), illetve a Feyenoordtól végleg szerződtetett Euzebiusz Smolarek (750 ezer euro) került pénzbe. Igaz, rajtuk kívül nem érkeztek sokan, még az FC Baseltől ingyen szerződtetett jobbhátvédet, Philipp Degent érdemes megemlíteni - Bernd Meier és Dennis Gentenaar egyaránt cserekapusnak érkezett.

A legtöbbet nem is valamelyik új szerzeményről beszéltek a nyáron, hanem az ifjúsági csapatból felkerült török Nuri Sahinról, akit mindenki hatalmas tehetségnek tartott. Ezt a véleményt Van Marwijk is osztotta, hiszen a még 17. életévét sem betöltött középpályást az első fordulóban rögtön a kezdő tizenegybe jelölte, amivel Sahin minden idők legfiatalabb Bundesliga-játékosa lett.

A török a következő körben is kezdő volt, és ezt követően is csak azért maradt ki, mert az U17-es válogatottal elutazott a korosztályos világbajnokságra, ahol bronzérmet szerzett, és a torna harmadik legjobb játékosa lett. Mindeközben a csapat felemásan szerepelt a Bundesligában: egy-egy jó teljesítményt rosszabb mérkőzés követett, és a győzelmek száma elmaradt a várttól.

Ennek ellenére Van Marwijk sem az általa ideálisnak tartott szisztémán (4-3-3), sem pedig a kezdő tizenegyen nem nagyon változtatott. Egyedül Buckley került ki a kezdők közül, mivel a dél-afrikainak nagyon nem ment a játék (később pedig meg is sérült), a helyét a támadósorban Lars Ricken foglalta el. A csatársorban Jan Koller sérülése miatt is változtatni kellett: a középcsatár az FSV Mainz elleni találkozón térdszalagszakadást szenvedett, és hosszú időre kidőlt a sorból.

Így aztán az addig a jobb szélen futballozott Smolarek húzódott be középre, és David Odonkor került be a kezdők közé. Utóbbi futballista ugyan eddig még egy gólt sem ért el, viszont már négy gólpasszt is kiosztott, amivel vezeti az együttes asszisztlistáját, és a szaklaptól is rendre jó osztályzatokat kap: a Kicker ranglistáján jelenleg ő a harmadik a csatárok között!

A tréner Sahin visszatérésével (a török ráadásul menet közben a nagyválogatottban is bemutatkozott, ráadásul éppen a németek ellen, és gólt is szerzett) azért egy kicsit átvariálta a középpályássorát is. Sahin visszakerült a kezdők közé, azonban nem amolyan elősöprögetőként, mint a bajnokság elején, hanem támadó középpályásként.

A csapatrészben a védekező szerepkört Sebastian Kehl vette át, míg Florian Kringe visszalépett a védelem jobb oldalára - ahol Degen nem győzte meg addig a szakértőket. Jól látható tehát, hogy az új igazolások nem nagyon váltak be, és csapat is elmarad a várakozástól - a célkitűzés ugyanis továbbra is a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása, amihez az első hatban kell végezni.