Vágólapra másolva!
Napok óta aggódik a világsajtó George Bestért, a Manchester United egykori legendás labdarúgójáért. A súlyos alkoholizmussal küzdő klasszis tragédiája ismét ráirányította a figyelmet a futball és az ital kapcsolatára - az északír csatár ugyanis nem az egyetlen, akinek életét egy káros szenvedély tette tönkre. Összeállításunkban a világ labdarúgása és az alkohol kapcsolatát vizsgáltuk a legendás Max Merkeltől kezdve, George Besten át, Tony Adamsig.

A sportlövők a mai napig legendákat mesélnek a célzóvíz szükségességéről; nem lehet biztosan tudni ugyan, mennyi igazságtartalommal bírnak a történetek, mindenesetre tény, hogy évtizedekkel ezelőtt még legálisan használhattak alkoholt a sportolók.

A legjobb példával ezzel kapcsolatban Max Merkel szolgálhat: az 1918. december 7-én született, osztrák származású futballedző gyakorlatilag szorgalmazta is az alkohol napi használatát. "Edzésen egyszer a csapatomat két részre osztottam, alkoholfogyasztókra és antialkoholistákra. Az egymás elleni összecsapáson 7-1-re az alkoholosok nyertek. Azt mondtam: gyerünk tovább, lehet inni!" - mesélte a szakember az 1860 Münchennél töltött időszakának egyik izgalmas kísérletét. Az eredmények őt "igazolták", a müncheni együttes 1964-ben kupagyőztes, 1965-ben KEK-döntős (a fináléban az angol West Ham 2-0-ra győzött), 1966-ban pedig Bundesliga-bajnok lett...

Komolyabb problémával kellett szembenéznie Gerd Müllernek. "A nemzet bombázója" világbajnokként sodródott a teljes elzüllés szélére - pályafutása befejezése után egyszerűen nem tudta feldolgozni, hogy már nem ugyanaz a sztár, mint régen. "Magánéletbeli válságom 1982-ben kezdődött, ekkor fejeztem be profi karrieremet, s utaztam haza a floridai Fort Lauderdale-ből Münchenbe. Nem kellett semmit sem tennem, s ezt nem bírtam elviselni. Egyre mélyebbre süllyedtem, gyakran néztem a pohár fenekére, az alkohol lett a végzetem. Tönkrement a házasságom, rossz idők köszöntöttek rám, ha nincs Franz Beckenbauer és Uli Hoeness segítsége, akkor nem is tudom, hova jutottam volna. De ők megvédtek a teljes összeomlástól, kigyógyultam az alkoholizmusból, most már nem iszom. Valószínűleg ez volt életem legnagyobb győzelme" - nyilatkozta Müller a napokban 60. születésnapján.

Példákat lehetne felhozni persze minden országból, akadtak balhés világsztárok jócskán (s nemcsak az alkoholizmus, de az ittas vezetés vagy kábítószer-fogyasztás következtében is). Csak néhány név a közelmúltból: Jan Mölby (ittas vezetés), Patrick Kluivert (ittas vezetés, halálos gázolás), Diego Maradona és Claudio Caniggia (mindkettő ital és kokain).