Vágólapra másolva!
A Hertha BSC-nél a nyáron nyíltan hirdették, hogy nem annyira a drága igazolásokra, inkább a meglévő keret mellett a saját nevelésű fiatalokra akarnak építeni, nemrégiben pedig az is kiderült, hogy ennek elsősorban nem szakmai, hanem anyagi okai voltak. A berlinieknek ugyanis közel 34 millió eurós adósságuk van, ami nemrégiben napvilágra került, a csapatot azonban ez nem zavarta meg különösebben, és egyelőre jól szerepel, legnagyobb örömünkre pedig ebből Dárdai Pál is jelentősen kivette a részét.

A berlini klub a balul sikerült 2003-2004-es pontvadászat után, amikor csak 12. lett a bajnokságban, az előző idényben ismét visszaverekedte magát a Bundesliga élmezőnyébe, és a negyedik helyen fejezte be a bajnokságot.

Mindez sikernek számított, még ha a fővárosiak kicsit keserű szájízzel vették is ezt tudomásul, hiszen ha az utolsó fordulóban nyernek, megszerezhették volna a bronzérmet, ami BL-indulást ért volna.

A menedzser, Dieter Hoeness ezzel együtt nem volt elkeseredve, a nyáron azonban nagytakarítást végzett az öltözőben: elküldte a klubtól a lejárt szerződésű Mark Rehmert, Fredi Bobicot és Giuseppe Reinát, helyükre viszont nem igazolt senkit - jobban mondva saját nevelésű ifjakkal töltötte fel a keretet.

Csupán két nevesebb szerzemény érkezett: a holland Ellery Cairo az SC Freiburgtól, illetve kevéssel az átigazolási időszak lejárta előtt a szerb Marko Pantelic a Crvena Zvezdától, a berliniek az utóbbi játékossal próbálták megoldani csatárgondjaikat. A szerb támadó bemutatkozása mindenesetre a lehető legjobban sikerült, elvégre rögtön első mérkőzésén gólt szerzett, és a berlini Olympia-stadionban azóta is remekel, eddigi négy találatát egytől egyig hazai pályán érte el.

Berlinben szorgalmasan gyűjtögette a pontokat a gárda (igaz, a Werder Bremen elleni rangadót elbukta), idegenben azonban már kevésbé ment az együttesnek, így aztán ugyan a közvetlen élmezőny mögött állt, az ötödik pozíciónál nem tudott feljebb lépni. Falko Götz edző igyekezett hétről hétre ugyanazt a kezdő tizenegyet pályára küldeni, de a sérülések és az eltiltások miatt csak Pantelic, Marcelinho és Josip Simunic mondhatja el magáról, hogy mindegyik mérkőzésen a kezdők között kapott helyet.

A legnagyobb problémát talán a brazil Gilberto sérülése okozta, őt Cairo próbálta meg pótolni (kevés sikerrel), a védekező középpályás posztján azonban nem kényszerű okokból változtatott a mester. A horvát Niko Kovacnak ugyanis nem nagyon ment a játék, így a hetedik játéknapon Götz a szezon során először a kezdő tizenegybe nevezte Dárdai Pált, aki három mérkőzésen keresztül Kovaccsal együtt szerepelt a középpályán, majd ezt követően már csak a magyar focista töltötte be ezt a nagyon fontos pozíciót.

Ráadásul nem is rosszul: a Kickertől rendre kiváló osztályzatokat kapott, és volt, amikor a középpályások között a harmadik helyen állt a szaklap rangsorában - jelenleg pedig ugyanitt a tizedik helyet foglalja el, annak ellenére, hogy a legutóbbi három bajnokin sérülés miatt nem játszott. Dárdai átlagosztályzata kilenc mérkőzés (egy szerzett góllal) alatt 3,25; míg Kovacé (12 mérkőzés, ugyancsak egy gól) 3,45. A magyar klasszis ráadásul ezzel a klub legjobb mezőnyjátékosa a Kicker szerint: nála jobb átlagosztályzattal csak a kapus Christian Fiedler büszkélkedhet.

Ami az egyesület anyagi helyzetét illeti, a Hertha adóssága körülbelül 34 millió euróra rúg. Ennek egy része az Olympia-stadion felújításakor keletkezett, a televíziós bevételek csökkenése sem jött jól, és a korábbi években a labdarúgókra sem sajnálták a pénzt: sem a leigazolásukra, sem pedig a fizetésükre.

A költségcsökkentésre jó példa, hogy míg a 2002-2003-as idényben az összes bérköltség 33,3 millió eurót tett ki, addig a jelenlegi pontvadászatban ugyanez "mindössze" 23 millió, vagyis a fizetések összesen tízmillióval csökkentek. A likviditási gondok miatt azonban a vezetőknek néha olyan üzletet kellett kötniük, amely hosszú távon nem valami kifizetődő: a Nike-val kötött szponzori szerződésért rögtön az első évben, 2003-ban tízmilliót kasszíroztak, azóta viszont évente csak 1,3 milliót kapnak a sportszergyártó cégtől; 2004-ben "fű alatt" szerződést hosszabbítottak Sportfive nevű médiaügynökséggel is, ami azonnali 7,5 millió eurós bevételt jelentett - a cég viszont így 20104-ig megkapta az egyesület marketingjogait.

Hasonlóan jártak el a stadion VIP-páholyaival is: ezek értékesítési jogát is eladták 2003-ban 15 millióért, viszont így 2009-ig ebből nem folyik be bevétel a klub kasszájába. A vezetőség ezzel együtt nem aggódik az egyesület jövője miatt, és csapat jó szereplése kétségtelenül megkönnyíti a klub pénzügyi helyzetét.

Nagyon jól jött a klubnak a továbbjutás az UEFA-kupában, amelyhez a Herthának az utolsó körben elég volt egy döntetlen a Steaua Bucuresti ellen hazai pályán. A bajnokságban Hoeness szerint egyelőre az ötödik hely megtartása a legfontosabb, ami jó kiindulópontot jelentene a tavaszi szezonra - és hogy a menedzser mennyire bízik Götzben, azt jelzi, hogy a minap 2008-ig meghosszabbították a szakvezető szerződését.