Vágólapra másolva!
Az ismét téliesre fordult időjárásnak köszönhetően nem csak Magyarországon maradt el bajnoki mérkőzés, hanem még jó néhány országban Európában. A franciáknál lejátszották a Paris Saint-Germain-Olympique Marseille "örökrangadót", amelyen azonban nem a pályán történtek voltak a főszerepben, Ukrajnában pedig a Sahtar Doneck "braziltalanítva" nem tudott nyerni, és így nőtt a hátránya a Dinamo Kijevvel szemben.

A francia futballközvélemény valószínűleg akkor is a Paris-SG-Olympique Marseille mérkőzésről beszélt volna a hét végén, ha a találkozó csak a futballról szól - ám az összecsapás eredménye szinte mellékes, ugyanakkor a párizsiak számára rendkívül kínos volt az előzmények után. Emellett szinte elsikkadt, hogy a Monaco megint kikapott, a Lyon pedig magabiztosan nyert, és így növelte előnyét a tabellán.

A párizsi és a marseille-i együttes találkozója a francia bajnokság örökrangadójának számít, annak ellenére, hogy a PSG csak a hetvenes évek óta szerepel az elitben. A két klub azonban hatalmas rivalizálást alakított ki egymás ellen, amit főleg a drukkerek vesznek nagyon komolyan, így aztán általában a két együttes mérkőzéseit nagyon komoly biztonsági intézkedések szokták megelőzni. Most ebből lettek a problémák: a marseille-iek azt kifogásolták, hogy a fővárosiak a megszokottnál kevesebb jegyet adtak nekik, ráadásul a marseille-i drukkereket éppen a hazai B-közép alatt lévő szektorba osztották be.

A párizsiak ugyan próbáltak módosítani, este nyolc óráról délután ötre hozták előre a meccs kezdetét, kijelentették, hogy további hét sort kiürítenek a két tábor között, és növelik a biztonsági emberek számát, de az OM vezetőségének ez is kevés volt, és az Olympique elnöke, Pape Diouf megkérte a csapat szurkolóit, hogy ne utazzanak el Párizsba, és kijelentette, hogy a gárda is tartalékosan fog kiállni.

Így is történt: hiába tiltakozott a francia liga elnöke, Frédéric Thiriez, a Marseille 16-os keretébe pár kivételtől eltekintve az ötödosztályban szereplő tartalékgárda játékosai kerültek be., A kezdő tizenegyben öt olyan labdarúgó volt, aki még sohasem lépett pályára a francia élvonalban, köztük két 1987-ben és egy 1988-ban született ifjonc akadt.

A párizsiaknál megint kimaradt a keretből a szakvezetővel, Guy Lacombe-bal konfliktusba került középpályás, Vikash Dhorasoo, aki pedig a hét közben a válogatottban kezdő ember volt, és egy másik sztár, Jérome Rothen is a kispadon kapott helyet. A várakozással ellentétben azonban a vendégek egyáltalán nem voltak megilletődve, és a hazai csapat nem nagyon tudott még csak helyzetet sem kidolgozni.

A párizsiak mestere már fél óra elteltével cserélt, és Bruno Mendy helyére beküldte a brazil Santostól a télen visszaérkezett, támadóbb szellemű Paulo Césart, majd a félidőben Rothent is becserélte, de ennek sem volt eredménye: a Marseille már csírájában elfojtott minden támadást, és a PSG támadója, a portugál Pauleta jóformán labdához sem jutott. Az OM a második félidőben további három újoncot avatott a cserék során, és a lefújás után úgy ünnepelte a gól nélküli döntetlent, mintha legalábbis bajnokságot nyert volna - ami persze teljesen érthető. A párizsi közönség ezzel szemben kifütyülte saját csapatát, és a drukkerek a decemberben elküldött szakvezető, Laurent Fournier nevét skandálta. Nem csoda: a PSG immár hét mérkőzés óta nyeretlen, és visszaesett a hetedik pozícióba.

Emellett a meccs mellett valósággal elsikkadt a forduló többi találkozója, pedig érdekes eredményekben nem volt hiány. A listavezető Olympique Lyon például magabiztosan nyert a kiesés ellen küzdő AC Ajaccio otthonában, pedig Korzikán ebben a szezonban nem tudta begyűjteni a pontot a Lille, az Auxerre vagy az OM sem. A lyoniak legjobbja szokás szerint a brazil középpályás, Juninho Pernambucano volt, aki sorozatban ötödik mérkőzésén volt eredményes - természetesen szabadrúgásból, és ezúttal majd 40 méterről bombázott a léc alá.

A lyoni cserekapus, Remy Vercoutre a kispadon eközben azt mutogatta a többieknek, hogy a labda ide-oda csapódott a levegőben, a hazai portás, Stéphane Porato ezért volt tehetetlen. A győzelem jól jött az OL-nek, Gérard Houllier mester viszont azon aggódhatott, hogy a többhetes kihagyás után a pályára visszatért védőt, Jérémy Berthodot megint le kellett cserélni sérülés miatt. A Lyon mögött második helyen álló Girondins Bordeaux meccse elmaradt, mert az FC Sochaux stadionja jobban hasonlított egy sí-, mint futballpályára, a harmadik Lille OSC viszont gólzáporos győzelmet aratott a Le Mans UC ellen.

A hét vége másik nagy meglepetése a Metz győzelme volt az AS Monaco ellen, a kiesés ellen küzdő gárda az utolsó húsz percben fordított a nagyhercegség csapata ellen, és ehhez kellett egy elképesztő öngól is. Egy metzi szöglet után a pár perccel korábban beállt cseh középpályás, Jaroslav Plasil lábáról a saját kapuja felé pattant a labda, és a gólvonalon Lucas Bernardi és Flávio Roma egymást zavarta, így a játékszer bepattant a hálóba. A Metz négy mérkőzés óta veretlen, és már nem utolsó, a Monaco viszont négy találkozó óta képtelen nyerni, és már csak a 12. pozíciót foglalja el.