Vágólapra másolva!
Befejezte éppen hogy csak elkezdett brazíliai edzői pályafutását Lothar Matthäus, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, 150-szeres német válogatott. Matthäus azzal indokolta távozását, hogy hiányzott a családja.

"Nem volt könnyű a döntés. Budapesten élő feleségem, Marijana és a gyerekek hiányoztak. Az ember tizenkét órát utazik Európából Curitibába. Nagyon messze van, túl messze ahhoz, hogy rendszeresek legyenek a hazautazások" - idézte szombati kiadásában a Bild című nagypéldányszámú lap Matthäust.

A német trénert Brazíliában már-már "eltűntként" tartották nyilván, mivel március 7. óta nem találták. A szakembert az év végéig érvényes szerződés kötötte a brazil bajnokság első osztályában játszó Atlético Paranaenséhez, melyet hivatalosan február eleje óta irányított. A brazil sportújságírók azon kezdtek el gúnyolódni, hogy Németországban, úgy látszik, divat a távedzősködés. A német válogatott irányítójának, Jürgen Klinsmann-nak is szemére vetik, hogy több időt tölt kaliforniai otthonában, mint Németországban.

Matthäus a Bildnek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy távozásának nem szakmai okai vannak. "Elutazásom előtt hat mérkőzést nyertünk meg sorozatban, ilyen még nem volt a klub 85 éves fennállása alatt" - közölte. Elismerte ugyanakkor, hogy akadtak nyelvi és mentalitásbeli problémák közte és a brazilok között, de döntésében a felesége volt a meghatározó.

"Lemondtam az Atléticónál betöltött pozíciómról, hogy a csapat új edzővel indulhasson neki a további bajnoki mérkőzéseknek. Azt hiszem, ez a tisztességes" - mondta Lothar Matthäus, aki már közölte döntését az Atlético Paranaense vezetésével. A Bild úgy tudja, hogy a német válogatott egykori csapatkapitánya a feleségénél van Budapesten.

Matthäusra távollétében bírósértegetés miatt harminc napos eltiltást szabtak ki Brazíliában. Az edző egyébként összetűzött egy német fotóriporterrel is.

Matthäus a brazil klubcsapat és a magyar válogatott előtt a bécsi Rapid és a belgrádi Partizan csapatát irányította. Az elmúlt években, hónapokban nem egyszer jelezte, hogy szívesen állna valamelyik német klubcsapat élén és a szövetségi kapitány szerepétől sem idegenkedne.