Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupában a legjobb nyolc közé jutott együttesek névsora a szezon elején valószínűleg furcsán hangzott volna valamiféle esélylatolgatáskor, hiszen kevesen gondolták, hogy a negyeddöntőben még négy kelet-európai együttes is érdekelt lesz, míg a topligákból csak három klub jut el ilyen messzire. Utóbbi három csapat nem került össze, így aztán az elődöntőben akár egy kevésbé meglepőnek számító párosítás is kialakulhat - de annyi bizonyos, hogy a legjobb négy között lesz egy román csapat.

Köszönhető ez annak, hogy a legjobb nyolc közé bejutott két bukaresti csapatot, a Steauát és a Rapidot összesorsolták. Az első találkozóra a Rapid otthonában, a Giulesti-stadionban kerül majd sor, és a mérkőzés iránt természetesen hatalmas az érdeklődés: az arénában egy új beléptető rendszert üzemelnek be a találkozóra, és az államelnök, Traian Basescu a múlt héten külön fogadta a két csapatot, ezzel is jelezve elismerését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bármiféle szurkolói rendbontás meglehetősen rossz fényben tüntetné fel a román labdarúgást.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik együttes az esélyesebb a továbbjutásra: a bajnokságban a Steaua áll jobban, ugyanakkor az UEFA-kupában a Rapid eddig mind a hét hazai mérkőzését megnyerte, mégpedig kapott gól nélkül - az európai kupában ez rekord egy kiírásban. A hazai együttesnél a már hosszú ideje sérült Marius Maldarasanun és Artyom Karamjanon kívül senki sem hiányzik, a Steauánál azonban akadnak hiányzók: a középpályás Gabriel Bostina eltiltás, a csatár Victoras Iacob pedig sérülés miatt nem játszhat, de a hátvéd Dorin Goian szereplése is kérdéses.

Szintén otthon szerepel a kelet-európai együttesek közül a bolgár Levszki Szófia, amely ugyancsak a kiváló hazai mérlegében bízhat: a klub a legutóbbi hat hazai mérkőzését megnyerte a sorozatban, ráadásul ebből ötször még gólt sem kapott, legutóbb pedig az olasz Udinese hiába volt eredményes, így is a szófiaiak mentek tovább. A Levszkiben egyébként két olyan labdarúgó is akad, aki megfordult a Bundesligában: a csapatkapitány Daniel Borimirov és a csatár Hriszto Jovov is az 1860 München játékosa volt. A bolgár együttesnél a nigériai középpályás, Richard Eromoigbe eltiltás miatt nem játszhat, a helyét Sztaniszlav Angelov foglalhatja el. A gelsenkircheniek viszont nem számíthatnak brazil jobbhátvédjükre, Rafinhára, aki legutóbb összeszedte a harmadik sárga lapját - márpedig őt nehéz lesz pótolni, hiszen szeptember óta egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, első számú helyettese, a török Hamit Altintop azonban a németek szerencséjére a hét végén hosszú szünet után ismét játszott.

A negyedik, még versenyben lévő kelet-európai együttes, az orosz Zenit Szankt-Petyerszburg idegenben kezd, mégpedig a spanyol Sevilla FC vendégeként. A szentpéterváriak a hát végi bajnokijukat szintén idegenben nyerték meg 3-1-re, és a lehető legjobb csapattal állhatnak ki, egyetlen sérültjük a cseh kapus, Kamil Contofalsky, akit azonban az orosz válogatott portás, Igor Akinfejev remekül pótolt az utóbbi hetekben. A Zenit cseh trénere, Vlastimil Petrzela a helyszínen tekintette meg a Sevilla legutóbbi bajnokiját, amelyen az andalúziaiak 1-0-ra legyőzték a Valencia CF-t, és aligha nyugtatta őt meg, amit látott. Az oroszok viszont abban bízhatnak, hogy a sevillaiak félig már a hét végi, Real Betis elleni városi derbire koncentrálnak majd, amely mindennél fontosabb a klub drukkerei számára. A Sevillából eltiltás miatt hiányzik majd a jobb oldalról Daniel Alves és Jesús Navas is, így Martí lesz a jobbhátvéd, Fernando Sales pedig a jobb oldali középpályás, de a hazaiak valószínűleg nem számíthatnak a sérült Ivica Dragitunovicsra és Aitor Ocióra sem.

A programot az FC Basel-Middlesbrough FC mérkőzés teszi teljessé, amelyen inkább az angolok számítanak a favoritnak, elvégre a britek az előző körben a végső győzelemre is esélyesnek tartott AS Romát búcsúztatták. A Borónál két védekező középpályás, George Boateng és Lee Cattermole sem játszhat eltiltás miatt, és az utolsó pillanatban a csapatkapitány Gareth Southgate is kidőlt a sorból. A klub a szezon hátralévő részében elsősorban a kupaküzdelmekre koncentrál, hiszen az FA-kupában is ott van a legjobb nyolc között, a Basel viszont szeretné megnyerni hazája bajnokságát is - azonban az utóbbi hetekben szinte teljesen elfogyott az előnye. A bázeliek a legutóbbi két bajnokijukon csak két döntetlent értek el, a hét végén pedig a Neuchatel Xamax elleni találkozójuk havazás miatt elmaradt.