Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság miatt a szokásosnál korábban érnek véget az európai topligák, a Bundesligából, a Premier League-ből, és a Serie A-ból négy, a Primera Divisiónból öt forduló van még hátra, azaz a végjáték következik. Az alábbiakban elsőként a német és az angol bajnokságot tekintjük át, és azt is kivesézzük, hogy milyen kérdések várnak eldöntésre az elkövetkező pár hétben.

A Premier League-ben tavaly a Chelsea uralkodott, Jose Mourinho fiai 12 pontot vertek a második helyezett Arsenalra. A Kékek ugyan az első fordulóban megszenvedtek az újonc Wigan ellen, de végül Crespo 93. percben szerzett bombagóljával megnyerték az idénynyitót, majd egészen a 10. fordulóig nem lassított a londoni gárda, ekkor a sereghajtó Everton vetett véget a nagy menetelésnek.

10 mérkőzés után a Chelsea-nek 28 pontja volt, a második helyen a Charlton, a harmadikon a Tottenham tanyázott, mindkét gárda 19 ponttal állt, meglepetésre az újonc Wigan volt a negyedik, a Manchester United az ötödik, az Arsenal csak a nyolcadik, a BL-győztes Liverpool a tizenkettedik. Az előző idényben a BL-selejtezőt érő (a jelenleg az elődöntőnél járó Villarreal ellenében búcsúzó) negyedik helyen végző Everton pocsékul kezdte a szezont, és mindössze négy pontja volt kilenc találkozó után.

A Chelsea a 12. fordulóban szenvedte el első vereségét, a MU Fletcher góljával vette el a bajnok veretlenségét, de a pillanatnyi megtorpanást nem követte újabb botlás, az őszi idényből hátralévő találkozókat egyaránt megnyerte a Mourinho-banda, hol könnyebben, hol izzadva. A bajnokság első fele után a listavezető Chelsea-nek 52 pontja volt, 19 meccsből mindössze kettőt nem nyertek meg a londoniak, félelmetes mutatóval rendelkeztek, a Liverpoollal egyetemben a legkevesebb gólt kapták (kilencet) és a legtöbbet rúgták (negyvenegyet).

A dobogóra a Kékeket 11 pontos hátránnyal követő MU és a Liverpool fért fel, a Wigan továbbra is remekül tartotta magát, és ötödik helyen állt, az Arsenal hat veresége miatt nem volt meglepő, hogy a hatodik helyre szorult, az alsóházban a Sunderland már ekkor nagy bajban volt. A folytatásban a nagy előny ellenére nem lassított a Chelsea, igaz, becsúszott egy-egy döntetlen a Charlton és az Aston Villa ellen, de a Liverpool elleni rangadón aztán megmutatták Lampardék, hogy nincs gond, és 2-0-ra győztek.

Ekkor már tizenötpontos fórja volt a címvédőnek, köszönhetően annak, hogy a Manchester értékes pontokat hagyott veszni, az egy meccsel kevesebbet játszó Liverpool pedig már bőven lőtávolon kívül, 21 pontos távolságból követte az éllovast. Mourinho ekkor úgy nyilatkozott, hogy csapata következő nyolc meccsét megnyeri, és már április 9-én bajnok lesz, ehhez képest a kiesés ellen küzdő Middlesbrough 3-0-ra megcsapta a bajnokot, ez volt a portugál edzővel a legsúlyosabb bajnoki vereség.

Három szűk győzelemmel aztán talpra állt a bajnoki cím első számú várományosa, de a Fulham elleni vereség megint váratlanul jött, igaz, ekkor már a Chelsea túl volt a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-búcsún, ami nagy viharokat kavart, és alaposan felbőszítette Mourinhót, aki nehezen viselte, hogy ezúttal sem sikerült meghódítani Európát. 30 forduló után a Chelsea 12 ponttal vezetett a MU előtt, de a manchesteriek egy meccsel kevesebbet játszottak, és a Liverpool is csökkentette a hátrányát, őrizte a harmadik helyet.

Ezekben a hetekben Sir Alex Ferguson csapata keltett feltűnést, a Vörös Ördögök ugyanis a 25. fordulótól kezdve kilenc meccsen át nem találtak legyőzőre, és sokan már azt kezdék el számolgatni, hogy miként lehetne bajnok a Chelsea-t időközben hét pontra megközelítő alakulat. Pénteken aztán kiderült, hogy kár számolgatni, Rooneyék képtelenek voltak odahaza legyőzni a tökutolsó Sunderlandet, amely a bravúros pontszerzés ellenére elbúcsúzott az első osztálytól, és mivel a Chelsea nyerni tudott Boltonban, így négy körrel a vége előtt kilenc pont a Kékek előnye.

A kérdés inkább az, hogy ki ér oda az automatikus BL-részvételt érő második helyre, egyelőre a Manchester United van előnyösebb pozícióban, ráadásul egy ponttal kevesebbet játszott, mint a Liverpool, de a Vörösök sorsolása tűnik könnyebbnek. A BL-selejtezőt jelentő negyedik helyre a Tottenham mellett az Arsenal is odaérhet, kérdés, hogy az Ágyúsok a BL-elődöntő mellett mennyi figyelmet fordítanak majd a hazai pontvadászatra.

Az alsóházban a Sunderland már elbúcsúzott, és komoly bajban van Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion is, a magyar légióst különböző sérülések miatt hosszú ideig nélkülöző birminghami gárda négy pontra van a 17. helyen álló Portsmouth-tól. A WBA találkozik még a Boltonnal (otthon), a Newcastle-val (idegenben), a West Hammel (o) és az Evertonnal (i), a Portsmouth-ra a Charlton (i), a Sunderland (o), a Wigan (i) és a Liverpool (o) vár.

***

Jelen állás szerint a Birmingham is készülhet a másodosztályra, a City vasárnap városi rangadón találkozott az Aston Villával, és 3-1-es vereséget szenvedett. Baros első góljára Sutton révén még tudott válaszolni a Birmingham, aztán Gary Cahill gyönyörű kapáslövése, majd Baros újabb gólja pontot tett a meccs végére.

A Liverpool is sikeres napot zárt, a Vörösök Blackburnben nyertek, a győztes gólt Robbie Fowler szerezte, miután egy bedobás után Morientes elé tette a labdát mellel, a lesen álló Cissé mozdulatával becsapta a Rovers védelmét, így Morientes a leálló védők mellől ellépett, majd Fowler elé gurított, aki jobbal a kapuba helyezett. A folytatásban hiába erőlködött a Blackburn, Cissé révén a 'Pool ért el két kapufát, de az állás nem változott, így Rafa Benítez gárdája tapad a MU-ra.

Premier League, 34. forduló:
Blackburn Rovers - Liverpool 0-1 (0-1)
gól:
Fowler (29.)

Aston Villa - Birmingham City 3-1 (1-1)
gól:
Baros (10., 78.), G. Cahill (56.), illetve Sutton (26.)