Vágólapra másolva!

Eto'o gólkirály lett, a Barca zakóval zárt

A Primera División 2005/2006-os idényének utolsó mérkőzésén az erősen tartalékos csapattal felálló Barcelona 3-1-es vereséget szenvedett az Athletic Bilbao vendégeként. Samuel Eto'o a Bajnokok Ligája döntője után a baszkok ellen is gólt lőtt, és ezzel 26 találattal elnyerte a gólkirályi címét.

Az Arsenal elleni BL-döntő után Bilbaóba látogatott a Barcelona az idény utolsó mérkőzésére, ahol egyetlen feladata volt a gránátvörös-kék alakulatnak, hogy gólkirályi címhez segítse a találkozó előtt Villával holtversenyben 25 góllal álló Samuel Eto'ót.

A katalánok kezdőtizenegyében nagyrészt olyan játékosok jutottak szóhoz, akik kevesebbet (vagy egyáltalán nem) játszottak a szezonban, Eto'o mellett csak Oleguer és Giuly tartozott a stabil csapattagok közé. Az első helyzet Maxi Lopez előtt adódott, de a szőke argentin éles szögből a kapufát találta el.

Aztán beindult Eto'o, előbb ballal, kapásból még Lafuentébe lőtt, de a 36. percben már nem volt ellenszere a baszkok kapusának, a kameruni gólgyáros Ludovickal kényszerítőzött, aztán a kapu felé fordult, a védő elcsúszott, Eto'o pedig 17 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A fordulás után Urzaiz távoli bombája csapódott veszélyesen, de elkerülte a jobb felsőt, az 57. percben jött az egyenlítés: Lacruz adott be jobbról, Llorente nem tudott lőni, de letette a labdát Iraolának, aki jobb belsővel a bal sarokba helyezett 12 méterről.

Az ex-bilbaós Ezquerro kihagyott helyzete után a vezetést is megszerezte a hazai gárda, Etxeberria és Motta ütközött a 16-oson belül, a labda végül Guréndez elé került, aki 22 méterről kapura szúrta a labdát, ami a későn vetődő Jorquera kezét érintve a jobb sarokba vágódott.

A 82. percben Oleguer is besegített a Bilbaónak, Etxeberria beadását menetés helyett a saját kapujába továbbította. A végén még Eto'o lőtt Lafuentébe nagy ziccerben, a másik oldalon Jorquera védte bravúrral Guerrero szabadrúgását, a végeredmény 3-1, de a Barca így is elérte célját, és gólkirályi címhez segítette Eto'ót.

Primera División, 38. forduló:
Athletic Bilbao - Barcelona 3-1 (0-1)
gól: Iraola (57.), Guréndez (79.), Oleguer (82., öngól), illetve Eto'o (36.)