Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban szereplő egyesületek is megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Mostantól egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Girondins Bordeaux került sorra.

A bordeaux-i együttes kétévnyi kihagyás uán tér vissza a nemzetközi porondra, és rögtön a Bajnokok Ligájában indulhat, miután az előző szezonban ezüstérmes lett a Ligue 2-ben. Mindezt elsősorban a csapat brazil mesterének, Ricardo Gomesnek az érdemének szokták betudni, de a szakértők általános véleménye az volt, hogy a klubnak a nyáron nem ártana erősítenie, ha ott akar maradni az elitben - eddig azonban nem sok változás történt a keretben.

Ami a távozókat illeti, azt már az előző szezon közben sejteni lehetett, hogy a brazil szélsőt, Denílsont nem fogják megtartani - a dél-amerikai cselgép kölcsönben szerepelt a Girondinsben, és bár nem voltak elégedetlenek vele, annyira nem játszott jól, hogy végleg meg is vegyék.

A védekező középpályás Bruno Cheyrou-t viszont szerették volna megtartani, hiszen ő nagyon fontos szerepet töltött be a gárdában, azonban az őt kikölcsönző Liverpool FC túl sokat kért, így a játékos végül távozott, és a Stade Rennes-ben kötött ki. E két labdarúgó mellett még a cserekapus Frédéric Roux ment el, őt az élvonalból frissen kiesett AC Ajacciónak adták el.

Új igazolás eddig tulajdonképpen csak egy érkezett, hiszen az Istres-ből jött Gerald Cid, illetve a Sété-ből visszatért Renaud Cohade korábban is a Bordeaux focistája volt, csak kölcsönadták őket - most viszont a kettős terhelés miatt (hazai és európai porond) szükség lehet a bővebb keretre, így mindketten a Girondins-nel maradtak. Tulajdonképpen az irányító középpályás Johan Micoud is visszatérőnek számít, hiszen a Werder Brementől megvett játékos korábban 1996 és 2000 között már játszott a Bordeaux-ban. Tőle nagyon sokat várnak az egyesületnél, és a focista is rendkívül optimistán nyilatkozott, elmondása szerint a gárda célja a Lyon egyeduralmának megdöntése lesz.

Ehhez azonban mindenképpen további erősítésekre lenne szükség, mert bár a tavalyi csapat együtt maradt, a már említett kettős terhelés túl sok lehet a jelenlegi keret számára. Kiszemeltekben természetesen nincsen hiány: kapcsolatba hozták már a gárdával a Bayern Münchentől távozó brazil középpályást, Zé Robertót, a Deportivo Alavés szintén brazil játékosát, Nenét, és egy harmadik brazil focistát, a Daniel Carvalhót a CSZKA Moszkvából.

Mindez persze nem csoda, figyelembe véve, hogy a gárda mester, Ricardo Gomes is brazil.
Az eddigi előkészületi meccsek mindenesetre nem túl bíztatóak a Girondins számára: a francia másodosztályú Libourne Saint-Seurint ugyan legyőzték 2-0-ra, de az angol Tottenham Hotspurtól 2-1-re, a portugál Benficától pedig 2-0-ra kaptak ki.

Márpedig túl sok ideje nincs az együttesnek, hiszen két hét múlva máris kezdődik a francia pontvadászat, amelynek első fordulójában a Toulouse FC lesz a Bordeaux ellenfele.