Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a West Ham United kerül sorra.

A Kalapácsosok az előző szezonban újoncként szerepeltek a Premier League-ben, de ehhez képest meglepően jól szerepeltek: a bajnokságban a kilencedik helyet szerezték meg, az FA-kupában pedig egészen a döntőig meneteltek, ahol kis híján le is győzték a Liverpool FC-t, amely csak az utolsó percben tudott kiegyenlíteni. A büntetőpárbajban aztán a Vörösök diadalmaskodtak, de a West Ham a vereség ellenére is kvalifikálta magát az UEFA-kupára, mivel a Liverpool bajnoki helyezése alapján BL-induló lett.

A nyári átigazolási időszakban tehát az volt a londoniak célja, hogy megfelelően megerősítsék az együttest a nemzetközi porondra, ami eddig viszonylag jól sikerült. A klub nem tartott igényt a két kölcsönben szerepelt focistára, az izraeli Yaniv Katanra és az argentin Lionel Scalonira, akik közül csak az utóbbi játszott rendszeresen, ezen kívül megvált trinidadi kapusától, Shaka Hisloptól, végezetül pedig eladott két olyan labdarúgót, akik amolyan kiegészítő embernek számítottak.

A walesi középpályás, Darren Fletcher 600 ezer euróért a Crystal Palace-ba, a középhátvéd Elliott Ward pedig 1,25 millió euróért a Coventry Citybe távozott - de egyikük eladása sem jelentett pótolhatatlan veszteséget.

Annál is inkább, mert a West Ham bizony több nemzetközileg is ismert labdarúgót is szerződtetett. Az első érkező személye kissé rizikós volt, hiszen a Kalapácsosok leigazolták a Newcastle United középpályását, Lee Bowyert, aki az utóbbi időben nem annyira tehetségével, mint botrányaival hívta fel magára a figyelmet - ám a játékos, akiért több mint egymilliót fizettek a Szarkáknak, nagyon fogadkozott, hogy csak a futballra fog koncentrálni, arról nem is beszélve, hogy gyermekkorától kezdve nagy West Ham-drukker volt (és ezúttal nem az új igazolások szokásos tiszteletköréről volt szó).

Bowyernél olcsóbban csak egy labdarúgó érkezett, a Manchester United amerikai védője, Jonathan Spector, a többi igazolás mind drágább volt, és egyaránt másfélmillióba került. Ennyiért vették meg az izraeli Hapoel Tel-Aviv ghánai válogatott védőjét, John Paintsilt, akit a világbajnokságon is láthattunk, a Chelsea FC csatárát, Carlton Cole-t, illetve a másodosztályú Preston North End középhátvédjét, Tyrone Mearset.

A felkészülési időszakot a gárda egy svédországi túrával kezdte, amelynek során két alacsonyabb osztályú együttest legyőzött, az IFK Göteborgtól viszont 2-1-es vereséget szenvedett. Ezt követően a Gillinghamet 2-1-re, a Cambridge Unitedet pedig 4-0-ra győzte le a csapat, majd jött egy görögországi túra. Ennek első találkozóján az Arisz Szalonikivel 2-2-es döntetlent ért el a csapat, a folytatásban pedig megmérkőzik még a PAOK Szalonikivel és az Olimpiakosszal is, a bajnoki rajton augusztus 19-én pedig a Charlton Athleticet fogadja majd az együttes.