Vágólapra másolva!
A különösen éles szemű drukkerek furcsa dolgot fedezhettek fel az európai Szuperkupa döntőjén a Sevilla FC mali csatárának, Fédéric Kanouté-nak a mezén: míg a többi sevillai játékos felsőjén tisztán olvasható volt a szponzor neve, addig Kanouté letakarta azt valamivel. Most már azt is tudjuk, miért: a mélyen vallásos csatár nem akart egy szerencsejátékkal foglalkozó internetes oldalt hirdetni.

A legutóbbi UEFA-kupát elhódító andalúziai gárda a nyáron szerzett magának új mezszponzort egy internetes fogadóiroda képében, és az új szerelést először hivatalosan a Monte-Carló-i fináléban vették fel a játékosok az FC Barcelona ellen.

A jelek szerint az új szponzor szerencsét hozott, hiszen a találkozót némi meglepetésre a sevillaiak nyerték meg 3-0-ra, majd a spanyol bajnokság első fordulójában hazai pályán 4-0-ra nyertek a Levante UD ellen - és ezzel rögtön az élre is ugrottak a tabellán. A mali válogatott csatár, Frédéric Kanouté mind a két összecsapáson eredményes volt, ám jól látható volt, hogy a mezen lévő hirdetést leragasztotta egy fehér csíkkal.

Mint kiderült, ennek az az oka, hogy Kanouté hithű muzulmán, és vallási meggyőződése szerint a szerencsejáték az egyik legsúlyosabb bűnnek számít. "A szerencsejáték Sátán műve, és a Korán szerint szigorúan tilos a művelése, éppen ezért én nem nagyok hajlandó népszerűsíteni a mezemmel" - jelentette ki a csatár.

A klubnak pedig a jelek szerint fontos a támadó személye, mert a hírek szerint a felek megegyeztek abban, hogy Kanouté szerelésén a jövőben nem lesz rajta az ominózus cég logója, és a csatár szítntiszta fehér, illetve piros mezben fog játszani annak megfelelően, hogy a gárda melyik szerelésben lép pályára.

A Sevilla FC-nek egyébként négy egészen kiváló támadója van (Kanouté mellett a saját nevelésű, és a nyitófordulóban mesterhármast szerzett Kepa, valamint a brazil Luís Fabiano és az uruguayi Ernesto Chevantón), akik közül egyszerre valószínűleg csak kettő lesz a pályán, ám úgy tűnik, hogy a mali játékos fontos szerepet tölt be az egyesület terveiben, ha még erre is hajlandóak voltak a kedvéért.

A labdarúgás történetében már több példa is volt arra, hogy egy játékost vallási meggyőződése befolyásolja pályafutásában. A legemléketesebb példa az argentin kapusé, Carlos Roáé, aki az 1998-as vébén az albiceleste első számú portása volt, az angolok elleni tizenegyespárbajban pedig két büntetőt is hárított, az 1998-99-es idényben az RCD Mallorcával bronzérmes lett a Primera Divisiónban, miközben a KEK-ben a döntőig menetelt.

Ekkor a Manchester United is bejelentkezett érte, de Roa elutasította az ajánlatot, sőt, 1999 nyarán bejelentette, hogy befejezi pályafutását - vallása szerint ugyanis szombaton nem dolgozhat, márpedig a meccsek nagy része éppen ekkor van. Roa a Hetedik Nap Adventista Egyházának tagja volt, és akkoriban olyan pletykák is felmerültek, hogy a portás biztos volt benne: 2000-ben eljön a világvége.

Ez, mint tudjuk, nem történt meg, és érdekes módon Roa később visszatért a Mallorcába, majd védett még a spanyol Albacetében, majd egy újabb hosszabb kihagyást követően (amire azért volt szükség, mert hererákot diagnosztizáltak nála, amit szerencsére még idejében észleltetk, és teljesen felépült a betegségből) hazájában az Olimo Bahia Blancában szerepelt.