Vágólapra másolva!

Emberelőnyben sem bírt a 'Pool a Chelsea-vel

A majdnem egy félidőn keresztül tíz emberrel játszó Chelsea hazai pályán 1-0-ra legyőzte az FC Liverpool együttesét az angol labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójában. A másik rangadón a három meccsét követően még nyeretlen Arsenal a Manchester United otthonában gyűjtötte be a három pontot.

Két legutóbbi londoni győzelemmel végződött találkozójuk után a Stamford Bridge-en próbált meg valamit kezdeni a Chelsea-vel a Liverpool, amely a címvédővel ellentétben nem igazán találja a ritmust ebben a szezonban. A Vörösök a PL-ben eddig egyetlen győzelmet arattak a West Ham ellen, gólkülönbségük negatív, önbizalmuk saját bevallásuk szerint is megrogyott, s a BL-ben sem sikerült győzelemmel rajtolniuk a PSV ellen. A Chelsea ezzel szemben megverte a Werder Brement, a bajnokságban pedig zsinórban kilenc hibátlan hazai mérkőzés állt mögötte az összecsapás előtt.

Mindennek ellenére az első gólhelyzet a Liverpool előtt adódott a 16.percben: a Xabi Alonsótól kapott labdával a jobbösszekötő helyén kilépő Kuyt forgácsolta szét a felső lécet. Lampard egy lapos szabadrúgással kereste a megfelelő választ, majd Bellamy fejezett be eredménytelenül egy formás Mersey-parti támadást.

Jó volt a meccs, csak a gól hiányzott, egészen a 42. percig, amikor Drogba a kapunak háttal állva, mellel levette a Lampard labdáját, majd fordultában 17 méterről a kapu jobb oldalába zúdította. Reina mozdulni sem tudott, 1-0 a hazaiknak.

A szünet után önmagát hozta nehéz helyzetbe a Chelsea, pontosabban Ballack, aki Sissoko megtaposásáért az 51. percben szembesült a piros lappal. Ezt követően egyre nagyobb fölénybe kerültek a vendégek, amit Gerrerd válthatott volna egyenlítésre a 68. percben, hat méterről azonban Cechbe püffölte a labdát. Bellamy lövésénél ismét a cseh hálóőr lába kellett a gól elkerüléséhez, majd a hosszabbításban a csereként beállt Crouch fejében volt a 'Pool utolsó reménye, ám a középre bólintott labdának nem volt esélye túljutnia a Kékek kapusán.

Forrás: EPA

Drogba (b.) eldöntötte

A Chelsea szinte egy teljes féidőt emberhátrányban játszva is megőrizte egygólos előnyét, s csak egy ponttal marad el a listavezető Portsmouth-tól, a Liverpool pedig bár nem játszott rosszul, a góllövéssel továbbra is hadilábon áll.

Nagy csatát ígért a Manchester United és az Arsenal csapatainak összecsapása is. A mérkőzést két kapusbaki vezette be: előbb Jens Lehmann szedett fel egy labdát vitatható módon a büntetőterület jobb oldalán, Graham Poll játékvezető úgy ítélte meg, a labda kint volt, a kapus sárgát kapott, Cristiano Ronaldo viszont flegmán a lelátóra rúgta a szabadrúgást.

A 11. percben a vendégdrukkerek ugrottak talpra: a WBA-től szerződtetett Kuszczak merész kivetődése csak Adebayor lábát érte el, tizenegyes. A büntetőt Gilberto Silva hihetetlenül gyatrán rúgta, Kuszczaknak még csak nagyot sem kellett ugrania, gyakorlatilag eldőlt jobbra, s kibokszolta a labdát.

Nem rogyasztotta meg a kihagyott lehetőség az Ágyúsokat, Rosicky 22 méteres bombáját Kuszczaknak kellett hárítania.

Az első valamirevaló MU-helyzetre majdnem félórát kellett várni, akkor Rooney lépett ki a védők közül, de balról ellőtte a labdát a bal kapufa mellett. A 41. percben Ronaldo bikázott a bal alsó sarok mellé. Két perccel később ismét a portugál következett, Fletcher jobb oldali beadására Eboue csúnyán alászaladt, Ronaldo 6 méterről egyből lőtt, bombája azonban Lehmannt találta fejbe. A német kapust percekig kellett ápolni, s bár Poll 4 percet hosszabbított, nem született gól.

Forrás: EPA

Wayne Rooney és Kolo Toure csatája

A második játékrészben is kiegyenlített játék folyt, Rosicky és Touré távoli bombájánál nagy szerencséje volt a hazaiaknak. A hajrára Scholes helyett Solskjaer lépett pályára, ám az újabb ziccert az Ágyúsok brazil támadója, Julio Baptista hagyta ki, 16 méterről centikkel lőtt a bal kapufa mellé.

A 85. percben aztán góllá érett a vendégek fölénye: Ronaldo saját térfelének közepén veszítette el a labdát, Fabregas megszerezte, néhány csel után kiváló ütemben ugratta ki Adebayort, aki a kimozduló Kuszczak alatt elpöckölte a labdát (0-1). Egy perccel később Solskjaer egyenlített volna, ám 8 méteres lövését Lehmann pazar vetődéssel piszkálta ki a jobb sarok elől - így maradt a 0-1, amellyel az Arsenal első idei győzelmét könyvelhette el.

Premier League, 5. forduló:
Chelsea - FC Liverpool 1-0 (1-0)
gól:
Drogba (42.)
kiállítva: Ballack (51. Chelsea)

Manchester United - Arsenal 0-1 (0-0)
gól:
Adebayor (85.)

Blackburn Rovers - Manchester City 4-2 (2-2)
gól:
Sinclair (18.-öngól), Pedersen (44.), McCarthy (66.), Gallagher (89.), illetve Barton (39.), Ooijer (45.-öngól)

Tottenham Hotspur - Fulham 0-0

West Ham United - Newcastle United 0-2 (0-0)
gól:
Duff (50.), Martins (75.)