Vágólapra másolva!
Vasárnap este barátságos mérkőzést vívott egymással Katalónia és Baszkföld labdarúgó-válogatottja, a két spanyolországi autonóm körzet így kívánta kinyilvánítani önállósági törekvéseit. A barcelonai Nou Campban 56 ezer szurkoló volt kíváncsi a két gárda 2-2-re végződött találkozójára - amely az első volt 1971 óta -, ez meghaladja a spanyol nemzeti csapat átlagos nézőszámát.

"Skócia és Wales is részt vehet a nemzetközi tornákon, és Nagy-Britanniában senki sem háborog emiatt" - hangoztatta Pasqual Maragall katalán kormányfő. Baszk kollégája, Juan José Ibarretxe hozzátette: "Semmi kifogásom a spanyol együttes ellen, mint ahogy például az olasz ellen sincs. De az én válogatottam a baszk."

A nézőtéren sokan szeparatista szándékaiknak adtak teret: "Catalonia is not Spain" - hirdette egy transzparens, míg mások a bebörtönzött baszk ETA-terroristákkal rokonszenvező táblákat emeltek a magasba. Sőt, páran svéd zászlókat lengettek, emlékeztetve a spanyolok szombaton elszenvedett 2-0-s vereségére Stockholmban. Azon az összecsapáson Carles Puyol, Joan Capdevila, Cesc Fabregas, Xavi és Luis Garcia személyében öt katalán is pályára lépett, így ők "természetesen" nem szerepelhettek a vasárnapi derbin...