Vágólapra másolva!
A topligák mindegyikében szuperrangadóra kerül sor a hétvégén, egyedül a Serie A lóg ki kicsit a sorból, amely "csupán" egy Milan-Palermót tud felmutatni. Spanyolországban az El Clásicó, azaz a Real Madrid-Barcelona meccs tartja lázban a drukkereket, Angliában a Manchester United a Liverpoolt fogadja, míg a francia (Marseille-Lyon), illetve a német bajnokságban (Werder-Bayern) a tabella első két helyezettje csap össze egymással.

Egy mérkőzés körül forog szinte minden Spanyolországban a labdarúgó Primera Division 7. fordulója előtt, ugyanis vasárnap este a Bernabeu-stadionban csap össze egymással a Real Madrid és az FC Barcelona.

Az "El Clásicónak" hívott örökrangadónak most is, mint mindig óriási presztízse van. A házigazda fővárosiak feledtetni szeretnék a nagy riválissal vívott legutóbbi madridi csata kínos kudarcát, míg a bajnoki és Bajnokok Ligája-címvédő katalánok a mostani szezon kisebb botlásai miatt felerősödött kritikáknak vetnének véget.

A Real Madrid játékosállományában nagy részben, harcmodorában pedig teljesen megváltozott a múlt szezonhoz képest, amikor novemberben saját stadionjában már-már megalázó 3-0-s vereséget szenvedett el legnagyobb riválisával szemben. Most nem várható ekkora különbség, a nyáron kinevezett új edző, Fabio Capello ugyanis nagyon megerősítette a királyi gárda védekezését, amely az utóbbi időben kevés gólt kap, igaz, támadásban lényegesen szürkébb. Nagyrészt ez utóbbinak volt köszönhető, hogy a múlt héten elszenvedte első bajnoki vereségét a szezonban.

A keddi Bajnokok Ligája mérkőzésen, Bukarestben ugyanakkor elöl és hátul is remekül működött a csapat. "Egy nagy erőt képviselő, lelkes együttest láthatott mindenki, úgyhogy nagyon örülök" - mondta a Steaua elleni 4-1-es sikert követően Capello, majd a Getafétól elszenvedett 1-0-ás vereség élét is próbálta tompítani: "El kell felejteni azt a találkozót, mert még egyszer nem játszunk olyan rosszul."

A bajnoki kudarcot valószínűleg mindenki el is felejtette már a csapatnál, kivéve egy embert, a brazil sztár Ronaldót, akit szövegelés miatt kiállítottak, s - fellebbezése ellenére - egy mérkőzésre, azaz éppen a rangadóra eltiltottak.

Az utóbbi két évben sziporkázó Barcelona három ponttal vezeti a bajnokságot, ennek ellenére több, kissé szokatlan kudarc is érte az együttest a szezonban, ráadásul egyre többen hangoztatják, hogy "szemre" is visszafogottabb produkciót nyújt a pályán a csapat magához képest.

Frank Rijkaard edző a játékosaival együtt igyekszik minden hívüket megnyugtatni és hangsúlyozni, hogy a Sevillától elszenvedett Szuperkupa-kudarc, és a Chelsea elleni szerdai BL-bukás is csak véletlen volt.

"A londoni vereség csupán egy szerencsétlen baleset volt egy nagyon jó gárda ellen, semmi több. Ezt a hibát könnyedén helyrehozhatjuk egy madridi győzelemmel" - mondta Carles Puyol csapatkapitány. A barcelonai alakulat első számú csatárára, a kameruni Samuel Eto'óra nem számíthat vasárnap.

A két csapat eddig összesen 231 - hivatalos és barátságos - mérkőzést játszott egymással, ebből 95-öt nyert meg a Barcelona, 86-ot pedig a Real Madrid. Gólokban kifejezve is hasonló az arány, mert a Barca 396-jável szemben 375 "realista" találat áll.

(MTI)