Vágólapra másolva!

A franciák honosítanák az argentin tinisztárt

A francia válogatottat sok vád szokta érni az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy játékosainak nagy része nem is Franciaországban született - azonban ezen labdarúgók nagy része ott nőtt fel, így tősgyökeres gallnak nevezhető. Nem így az új argentin szupertini, Gonzalo Higuain, aki viszont Brestben látta meg a napvilágot, és a francia szövetségi kapitány, Raymod Domenech máris felvetette, hogy honosítani kellene.

Az 1987-es születésű Gonzalo Higuain számít mostanában a legnagyobb, otthon futballozó argentin tehetségnek, nem véletlenül. A mindössze 19 esztendős középpályás még 2005 májusában mutatkozott be a River Plate első csapatában, és nem sok idő kellett neki ahhoz, hogy alapemberré válljon a Milliomosoknál. Az idei aperturában ötször volt eredményes, mostanában pedig még jobban megy neki a játék: 12 fordulót követően hat találatnál jár, amivel vezeti a házi góllövőlistát a Rivernél - nem mellékesen pedig a csapat az élen áll a tabellán.

Higuain nagy napja a Boca Juniors elleni "superclasico" volt, amelyen kétszer is eredményes volt, és vezérletével a Milliomosok 3-1-re nyerni tudtak az örök rivális ellen. Ekkor már európai élklubok egész sora figyelte: az olasz Lazio volt a legéberebb, amely már korábban bejelentkezett érte, de a Boca elleni derbit követően az AC Milan, az FC Internazionale, a Manchester United és a Chelsea vezetőségének a noteszébe is felkerült az ifjút tehetség.

Az érdeklődőknek azonban nem csak a Riverrel kell megegyezniük, mert az egyesület Higuain játékjogának felét hatmillió euróért eladta az MSI nevű cégnek - annak a vállalatnak, amely többek között a brazil Corinthians tulajdonosa, és Carlos Tévez, illetve Javier Mascherano West Ham Unitedbe szerződésében is nagy szerepe volt.

Európából azonban nem csak a klubok figyeltek fel Higuainra, hanem a francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech is, nem véletlenül: a fiatal tehetség ugyanis 1987-ben Brestben született, és francia állampolgársággal is rendelkezik. A River focistájának édesapja, Jorge Higuain ugyanis maga is labdarúgó volt, és fiacskája születésekor a francia Brestben légióskodott, igaz, nem sokkal később hazatért Argentínába, így a kis Gonzalo csak 11 hónapos koráig élt Galliában, és nem is beszél franciául. Mindez azonban nem akadályozó tényező ahhoz, hogy akár francia válogatott legyen, a lényeg a megfelelő útlevél, amivel nincs probléma.

Külön érdekesség, hogy a középpályást másfél éve meghívták az argentin U18-as válogatottba, azonban akkor nemet mondott, vagyis még nem kötelezte el magát. Legalábbis hivatalosan, hiszem a focista ügynöke, Norberto Recassens kijelentette: védence az argentin válogatottban szeretne szerepelni - amennyiben meghívót kap.

A gall nemzeti tizenegyben egyébként nem ő lenne az első argentin származású focista, hiszen David Trézéguet is egykoron az argentin Platensében kezdte pályafutását, és gyermekkorának egy részét Dél-Amerikában töltötte - de ő azért inkább franciának, mint argentinnak vallotta magát, ellentétben Higuainnal.