Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke indirekt módon beismerte, hogy az ausztrálok világbajnoki búcsúját egy - legalábbis kérdéses tizenegyes - okozta. A svájci sportvezető egy ausztrál televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a játékvezetők nem mindig álltak a helyzet magaslatán az idei németországi vb során.

"Úgy vélem, túlságosan sok volt a szimulálás, amit nem vettek észre" - fogalmazott Blatter, utalva egyben a nyolcaddöntőben az ausztrálok ellenében az olaszoknak megítélt, sorsdöntő tizenegyesre. "Egyetértek az ausztrál szurkolókkal, s egyúttal bocsánatot is kérek az esetért".

A negyeddöntőbe jutásért rendezett mérkőzésen Fabio Grosso 0-0-s állásnál, a rendes játékidő ráadásának utolsó percében a 16-oson belül elhúzta a labdát Lucas Neill mellett, majd elesett a fekvő védőben. A spanyol Luis Medina Cantalejo játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. Első látásra úgy tűnt, teljesen jogosan, a visszajátszások azonban azt mutatták, hogy Grosso szándékosan futott bele a tehetetlen hátvédbe. A büntetőt Francesco Totti magabiztosan értékesítette.

A FIFA-elnök még tovább fűzte gondolatát, mondván: logikusan szemlélve a történteket, az ausztrálok a hosszabbításban kiharcolhatták volna a negyeddöntős szereplés jogát, mivel jól játszottak, az olaszok pedig Marco Materazzi kiállítása miatt a második félidő elejétől tízen voltak.

"De talán egy kicsit előreszaladtam..." - tette hozzá gyorsan.

Blatter a televízióban úgy nyilatkozott, a bíráskodás nem volt olyan színvonalú, mint amilyet vártak. "A torna utáni egyeztetésen azt mondtam a bíróknak, hogy az összteljesítmény javult a 2002-es vb óta, de az én mércémmel mérve nem elégséges mértékben. Elégedettek csak az elődöntős, illetve az utáni produkciókkal lehetünk".

"Megnyugtató azt hallani, hogy a FIFA elnézést kér és hajlandó komoly figyelmet fordítani a problémák orvoslására" - fogalmazott Lucas Neill. Az ausztrál szövetség elfogadta Blatter bocsánat kérését, egyúttal azonban jelezte, sajnálja, hogy erre ilyen későn és egy televíziós műsorban került sor.