Vágólapra másolva!
A Bayern München kétgólos hátrányt ledolgozva szerzett pontot a Schalke 04 vendégeként a labdarúgó Bundesliga tizedik fordulójában. A másik vasárnapi találkozón az Eintracht Frankfurt otthon nyert a Borussia Mönchengladbach ellen.

Bundesliga, 10. forduló:
Schalke 04 - Bayern München 2-2 (2-1)
gól: Lövenkrands (13.), Kobiasvili (20.), illetve Ottl (45.), Makaay (52.)

Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach 1-0 (0-0)
gól: Takahara (78.)
kiállítva: Helveg (56., Borussia Mönchengladbach)

* * *

Vasárnaptól ismét, immár örökösen a német labdarúgó-válogatotthoz tartozik a hatvanas évek legendás támadója, Uwe Seeler. A futballvilág egyik legjobb középcsatárát hetvenedik születésnapja alkalmából érte a tiszteletbeli kitüntetés, amit Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke hozott a "legszebb napjaiban" is kopaszodó Seeler tudomására azon a Hamburgban rendezett születésnapi partin, amelyen elsősorban a német és a nemzetközi sportvilágból mintegy hatszáz meghívott vendég vett részt.

A születésnapi ajándék értelmében Uwe Seeler a német nemzeti csapat állandó kísérője lett, egyik tagja annak a négy fős delegációnak, amely nélkül sem külföldön, sem belföldön jóformán egy tapodtat sem tehet az együttes. Az állandó küldöttség vezetője Zwanziger, s tagja még a DFB főtitkára, Horst Schmidt, továbbá a labdarúgóliga elnöke, Werner Hackmann. A DFB elnöke indoklásul csupán annyit mondott: "Uwe tekintélye nem ismer határokat."

Seeler nemcsak óriási nemzetközi hírnevet, hanem valóban páratlan pályafutást tudhat magáénak, számos rekorddal. Egyebek között azzal, hogy 17 évesen játszott először csapatában, a Hamburgban (HSV), s 1972 május elsején ugyancsak a Hamburg színeiben vonult vissza az aktív labdarúgástól. Közben milliós külföldi ajánlatokat utasított el, amiért a szurkolók még inkább körülrajongták őt. De legfőképp csodálatos góljaiért, jobb lábáért, legendás ollózásaiért és fantasztikus fejjátékáért szerették. Csaknem húsz év alatt 916 Bundesliga-mérkőzésen vett részt, s több mint 1000 gólt ért el. Seeler hetvenkét alkalommal öltötte magára a válogatott mezét, négy világbajnokságon vett részt, mégpedig 1958-ban, 1962-ben, 1966-ban és 1970-ben. Legnagyobb sikerét a nemzeti tizenegyben 1966-ban érte el, amikor a német együttes - a döntőben Angliától elszenvedett vereség után - a második helyen végzett.

Az elmúlt években már számos kitüntetésben részesült. A válogatott tiszteletbeli mezét már korábban megkapta, mint ahogy Hamburg város díszpolgári címét is. 2005-ben néhány tekintélyes német cég bronzból kiöntött, góllövő "jobb lábával" ajándékozta meg őt. 1995 és 1998 között a HSV elnöke volt, de azóta is ott van egykori csapata minden mérkőzésén. Annak ellenére, hogy az együttes az elmúlt időszakban a szurkolóknak rendkívül kevés örömet szerzett, ami magyarázza, hogy a "fanatikusabbak" mind hangosabban követelik vissza Seelert a csapatba.