Vágólapra másolva!
A Fabio Capello által irányított Real Madrid ugyan egyelőre nem játszik olyan látványosan, mint a klub szurkolói szeretnék, de tagadhatatlan, hogy a gárda eredményeire nem lehet panasz, hiszen a csapat máris továbbjutott a BL-ben, a bajnokságban pedig legyőzte a nagy rivális Barcelonát. Az olasz mester a hírek szerint januárban szeretné tovább erősítené keretét, mégpedig két poszton: a középhátvéd pozíciójában és a középpályán.

Az elmúlt hónapokban elsősorban arról lehetett hallani, hogy a Real egy jobbhátvédet szeretne igazolni, mivel az ezen a poszton bevethető futballisták közül Míchel Salgado és Cicinho is kidőlt a sorból. Capellónak azonban a jelek szerint ezt a problémát remekül sikerült megoldania azza, hogy a szezon elején a védelem tengelyében szerepeltetett Sergio Ramost kivezényelte a védelem jobb oldalára.

A válogatottban is ezen a poszton játszó futballista pedig remekül megoldja a feladatot, és még a támadásokhoz is rendre fel tud zárkózni, például az FC Barcelona elleni meccsen is az ő beadása előzte meg Raúl találatát. Így viszont a középhátvéd posztján jött létre "hiány" a keretetben. Capello ugyan reaktiválta a szezon elején teljesen leírt Iván Helguerát, akire nem is lehet panasz, de a hírek szerint a talján mester szeretné, ha még legalább egy, nemzetközi klasszis középső védő a rendelkezésére állna.

Januárban tehát egy bekk érkezhet a Santiago Bernabéu-stadionba, és Capellót ismerve semmi meglepő nincsen abban, hogy két olyan futballistát emlegetnek, akik a Serie A-ban szerepelnek, ott is a tréner egykori klubjánál, az AS Románál. A román Christian Chivu dolgozott is együtt a talján szakemberrel, vagyis Capello jól ismeri őt, ami nagy előnyt jelent - arról nem is beszélve, hogy Chivu ballábas, és szükség esetén a balhátvéd posztján is bevethető.

A másik kiszemelt a szintén római Philippe Mexes, aki abból a szempontból lehet ideális a Real számára, hogy szorongatott helyzetben is képes jól megjátszani a labdát, nem az a típusú bekk, aki rögtön kivágja a labdát a mezőnybe - ugyanakkor hajlamos a hajmeresztő hibákra.

Ami a középpályát illeti, a Capello által preferált 4-2-3-1-es rendszerben a két védekező középpályásnak, Mahamadou Diarrának és Emersonnak betonbiztos helye van, és szélsőkkel is jól el van látva a Real (gondoljunk csak David Beckhamra, José Antonio Reyesre, Robinhóra vagy az utóbbi időben rendre a bal szélen bevetett Raúlra), ám a klasszikus irányító pozíciójában egyedul Guti bevethető Capello számára.

A tősgyökeres "madridistának" nincs konkurenciája, és a szakvezető kiszemeltje erre a posztra két argentin futballista. Közülük a River Plate játékosa, Fernando Belluschi az, aki kifezetten támadó középpályásnak számít: az 1983-as születésű labdarúgó a jelenlegi argentin aperturában eddig háromszor volt eredményes, az előző idényben pedig a Newell's Old Boys színeiben az aperturában és a clausurában összesen 11 találatig jutott.

A másik kiszemelt, a Boca Juniorsban futballozó Fernando Gago inkább védekező középpályásnak számít, azonban játékát gyakran szokták hasonlítani Fernando Redondóéhoz, és ő is képes "megnyitni" az ellenfél védelmét egy-egy passzal, márpedig Capello éppen ilyen focistát keres - és az, hogy a védekezéshez is ért, csak tovább növelheti értékét az olasz szakember szemében.

A tavalyi U20-as vébén Leo Messivel és Sergio Agüeróval együtt aranyérmet nyert focistát nem csak a Real, hanem a Barcelona is kinézte magának, de a madridiak már az első lépést is megtették azzal, hogy sportigazgatójuk, Franco Baldini októberben megkezdte a tárgyalásokat a Boca vezetőségével.