Vágólapra másolva!
Az AC Milan háza táján mostanában nem valami jó a hangulat: a csapat a bajnokságban négy mérkőzés óta nyeretlen, és a BL-ben is kikapott az AEK Athéntól - bár utóbbi eredmény ellemére bejutott a legjobb 16 közé. A klub vezetősége szerint azonban nem csak a rossonerók válságáról van szó, hanem az egész olasz bajnokság krízisbe kerülhet, mert a talján klubok egyre nehezebben tudnak külföldi sztárokat szerződtetni.

A milánói egyesület alelnöke, Adriano Galliani, aki nemrégiben még az Olasz Labdarúgóliga (Lega Calcio) vezetője is volt, a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a spanyol egyesületek egyre inkább helyzeti előnybe kerülnek az olasz klubokkal szemben az átigazolási piacon.

Gallliani szerint Spanyolországban a csapatok nagyobb fizetéseket tudnak ajánlani a labdarúgóknak, mivel kevesebb adót kell fizetniük, és a Primera Divisiónban az EU-n kívüli futallisták számát meghatározó szabályok is nyitottabbak. "Ha a rendszer nem változik, akkor az olasz csapatok a közeljövőben sokkal kevesebb alkalommal fognak bejutni a BL-döntőbe. Tenni kell valamit, különben a Serie A hátrányba kerül a Primerával szemben" - fejtette ki Galliani.

Szavait a Milan sportigazgatója, Ariedo Braida is megerősítette, aki a River Plate fiatal argentin csatárával, Gonzalo Higuainnal kapcsolatban nyilatkozott. Braida elmondta: a Milan számára ideális lenne, ha le tudná igazolni az ifjú tehetséget, azonban jelen pillanatban a transzfer nem lehetséges, a Real Madriddal ugyanis nem tudnak versenyezni. "Az igazán nagy sztárok manapság már nem Olaszországba akarnak igazolni, és az itt lévő klasszisok is egyre többször igazolnak külföldre" - jelentette ki.

Márpedig az olasz klubok közül alighanem a Milannál vannak a leginkább tisztában ezzel a veszéllyel: a csapat legnagyobb klasszisát, az ukrán Andrij Sevcsenkót nem tudta megtartani a nyáron, és a brazil Kakáért hatalmas küzdelmet kellett folytatnia a Real Madriddal. Ő ugyan maradt a rossoneróknál, de ez inkább az ő klubhűségének, mint az anyagi lehetőségeknek volt köszönhető, és az is magáért beszél, hogy a Milan nem csak Higuain, hanem a brazil Marcelo esetében is "vereséget szenvedett" a transzferpiacon a Real Madridtól.

A rossonerók vezetőségének véleményét ráadásul a tények is alátámasztják. Idén nyáron különösen feltűnő volt, hogy a talján klubok elsősorban a belső piacról igazoltak, és alig akadt olyan focista, aki külföldről szerződött volna a Serie A-ba. A Milan és az Inter egyaránt két-két játékost igazolt az országhatárokon túlról (Yoann Gourcuff és Ricardo Oliveira, illetve Hernán Crespo és Maicon érkezett Milánóba), és többségében ők sem kifejezetten világsztárokat vettek, a többi 18, élvonalbeli talján klub pedig összesen 5 játékost szerződtetett külföldről!

Ugyanakkor olyan klasszisok hagyták el a Serie A-t, mint Sevcsenko, Obafemi Martins, Jaap Stam, Ruí Costa, Juan Sebastian Verón - és akkor a Juventus sztárjairól még nem is beszéltünk, és nem hoztuk szóba a sztárnak nem számító, de a nemzetközi porondon jól ismert labdarúgókat (Ousmane Dabo, Bernardo Corradi, Johan Vogel, Mido, Leandro Cufré, Shabani Nonda).

Persze lehet mondani, hogy a bundabotrány miatt az idei nyár különleges esetnek, kivételnek számít (tény, hogy a Juventus aligha vált volna meg ennyi focistájától egyszerre, ha nem száműzik a Serie B-be), de a helyzet az előző idényt vizsgálva sem sokkal kedvezőbb az olaszok számára.

A legutóbbi pontvadászat előtt, illetve alatt összesen 11 labdarúgó érkezett külföldről a Serie A-ba (de legalább köztük volt Luis Figo és Walter Samuel is), ugyanakkor közel húszan mentek külföldre. Az országhatáron kívülre szerződők száma Angliában és Spanyolországban is hasonló volt - a különbség "csak" annyi, hogy a Premier League-be és a Primera Divisiónba körülbelül kétszer annyian igazoltak külföldről...