Vágólapra másolva!
Három csapatról szól idén a Serie A, a triumvirátus tagjai az FC Internazionale, a Palermo és az AS Roma. A fővárosiak (a 13. forduló előtti helyzetet vizsgálva) a szicíliaiakkal holtversenyben a legtöbb gólt rúgták eddig a bajnokságban, emellett a legkevesebbet kapták - nem mellesleg a Farkasokat erősíti az olasz labdarúgás korszakos zsenijének tartott Francesco Totti. Ennek ellenére a rómaiak 2001 óta nem nyertek semmit és könnyen lehet, hogy ebben az idényben sem törik meg az átok.

Az Udinese mestereként ismertté vált, egyébként firenzei Luciano Spallettivel a kispadon az együttes felemás szezont hagyott maga mögött a nyáron. A gárda rekordot döntött azzal, hogy 11 egymást követő mérkőzését nyerte meg, ezzel együtt a pályán csak a negyedik helyet harcolta ki - hogy aztán a bundabotrány lezárultával a második, Bajnokok Ligája-csoportkört érő pozícióban találja magát.

Gondolhatnánk, hogy erre a keret kibővítése, megerősítése lenne a megfelelő reakció, ám Spalletti a vezetőséggel karöltve más elképzeléseket valósított meg. A nagy nevek közül elhagyta a csapatot a két középpályás, a francia Olivier Dacourt és a Rómában őskövületnek számított Damiano Tommasi, eladták az argentin balbekket, Leandro Cufrét, valamint némi huzavona után a problémás egyiptomi csatárt, Midót is. Az érkezők listáján ezzel párhuzamosan a két hazai szélsőhátvédet, Max Tonettót és Marco Cassettit, az Internél létszámfelettivé vált chilei középpályást, David Pizarrót és mindössze egy csatárt, a montenegrói Mirko Vucinicet találjuk. Utóbbi főleg azért érdekes, mert az előző szezonban épp a középcsatár posztja okozta a legnagyobb problémát, hiszen itt sérülés vagy gyenge forma miatt senki sem tudott stablian teljesíteni piros-sárga színekben.

A tar vezetőedző a jelek szerint nem szeret bő kerettel dolgozni, a Serie A-ban eddig kereken 20 futballistát küldött pályára, de közöttük négy olyan is akad, aki egyszer sem játszott még végig 90 percet (érdekességként megjegyezzük, hogy a fegyelem is első osztályú a gárdán belül, az AC Milan és a Torino mellett az AS Roma is elmondhatja magáról, hogy ebben a szezonban még egyetlen játékosa sem kapott piros lapot). A BL és a pontvadászat okozta kettős terhelést pedig ez a mondjuk 16 fős mag hosszú távon nem bírhatja el, ami a nemzetközi eredményeken már most is meglátszik. A legrangosabb európai kupa csoportkörének záró találkozója a Valencia CF ellen, hazai pályán sorsdöntő lesz a Farkasok számára, hiszen kedvezőtlen eredmény esetén a Sahtar Donyeck - amely ellen idegenben Tottiék vereséget szenvedtek csakúgy, mint a spanyolok ellen - beelőzheti az olaszokat, akik így csak az UEFA-kupában folytathatnák tavasszal.

Forrás: EPA

Francesco Totti - az AS Roma emblematikus figurája

A bajnokságban eközben a rómaiak remekül tartják magukat, ami a kiváló egyéni képességek mellett a csapategységnek is köszönhető - a Serie A-ban 12 forduló alatt nem kevesebb, mint 13 játékos talált már be a csapat színeiben, a házi góllövőlistát pedig csakúgy, mint az előző idényben, a brilliánsan játszó Totti vezeti. Sem a góllövéssel, sem a védekezéssel nincs tehát gond, a rómaiak által alkalmazott 4-2-3-1-es játékrendszerbe az új szerzemények közül Cassetti, Tonetto és Pizarro is remekül beilleszkedett. A hátvédsor stabilitását rendre Christian Panucci, Philippe Mexes, Cristian Chivu és Matteo Ferrari biztosítja, a kapuban a tavaly Brazíliából leszerződtetett Donieber Alexander Marangon, azaz Doni állja a sarat, miközben honfitársai, Mancini és Taddei a széleken rohamoznak. A középpályán a két, védekezőbb szerepkörű futballista az egyaránt válogatott és Tottival együtt világbajnok Daniele de Rossi és Simone Perrotta, így egyedül a "fantasista" személye változik attól függően, hogy Francesco itt, vagy egy sorral feljebb, középcsatárként szerepel-e. Ez pedig gyakran előfordul, hiszen Vucinic egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Vincenzo Montella pedig, valljuk be, már nem a régi.

A bajnokságban tehát lendületben van a gárda, legutóbb a majd' az egész mérkőzésen át emberhátrányban futballozó Cataniát végezte ki rútul hazai környezetben (7-0), és vasárnap a Sampdoria ellen idegenben is esélyesként lép pályára. Ennek ellenére elég lehet egy kisebb sérüléshullám, hogy az AS Roma az élmezőnyből visszacsússzon a jóval népesebb üldözőbolyba, akkor pedig a fővárosiak pontosan ott fognak tartani, ahol az utóbbi öt évben mindig.