Vágólapra másolva!
Több mint száz sérültje volt az olasz Serie A péntek esti, Catania-Palermo találkozója után kirobbant, egy halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontásnak, amelyet követően a nemzeti labdarúgó-szövetség (FIGC) bizonytalan időre az első és másodosztályú bajnokság mellett felfüggesztette valamennyi helyi pontvadászat küzdelmeit.

A 38 éves rendőr, Filippo Raciti életét követelő utcai harcok után a FIGC törölte a különböző válogatottak jövő heti barátságos találkozóit is, így a világbajnok felnőtt együttes jövő szerdára tervezett, Románia elleni sienai mérkőzését is.

A rendbontások már a szicíliai rangadót megelőzően elkezdődtek a stadionon kívül. A drukkerek által használt petárdák és füstbombák miatt félórás csúszással indult a végül 2-1-es palermói győzelemmel zárult mérkőzés. Az igazi harc azonban a lefújást követően bontakozott ki, amikor az ingerült drukkerek a rendőrökre támadtak az utcán.

Raciti akkor szenvedett halálos sebeket, amikor az autójába bedobott, házi készítésű petárda éppen az arcán robbant fel. A válságos állapotú rendőrt azonnal kórházba szállították, ám a klinikán, röviddel az orvosi beavatkozás megkezdése után leállt a szíve és már hiába küzdöttek 45 percig életéért, nem tudták megmenteni.

A rendőrség jelentése szerint kilenc embert tartóztattak le és további 25-öt vettek őrizetbe. "Világos üzenetet kell megfogalmaznunk, arra nézve, hogy meg kívánjuk állítani a sport ilyen mérvű elfajzását, ami sajnos egyre többször tapasztalható" - áll Romano Prodi olasz miniszterelnök közleményében, amelyben egyben jelezte, hogy hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze az üggyel kapcsolatban.

Hírügynökségi jelentések szerint Prodi elszánt arra, hogy "kőkemény" és szükséges "radikális" intézkedésekkel vessen gátat az erőszaknak. Több sportvezető pedig arra kérte Giovanna Melandri sportminisztert, hogy akár egy évre zárják be azokat a stadionokat, amelyekben - és környékükön - hasonló rendbontások történnek.

A kormány mellett a FIGC is külön lépéseket fontolgat. "Ez nem mehet így tovább. Az olasz futball most leáll és addig nem is folytatódik tovább, amíg nem tudjuk garantálni azokat a súlyos és drasztikus lépéseket, amelyek után nyugodt körülmények között rendezhetőek meg a mérkőzések" - mondta Luca Pancalli, a szövetség elnöke.

Forrás: EPA

Tájkép csata után

A sportvezető ehhez hozzátette, hogy a hétfői kormányülésen a sportélet irányítóinak közösen meg kell hozniuk a jelenlegi helyzet által megkövetelt döntéseket, különben nem indul újra a bajnokság. Pancalli már a hét elején kilátásba helyezte a Serie A és B felfüggesztését, miután múlt vasárnap az alacsonyabb osztályú Sammartinese-Cancellese összecsapáson kitört tömegverekedésben agyonvertek egy futballmenedzsert.

A pénteki tragédia után Catania polgármestere nyomozást rendelt el a gyilkosság ügyében, a Palermo edzője, Francesco Guidolin pedig döbbenten nyilatkozott: "Nagyon kiábrándult vagyok. Ami péntek este történt az bűn a sportággal és a várossal szemben is. Ezt meg kell állítani. Amíg nem tudjuk visszaszerezni a sport igazi értékeit, addig nem folytathatjuk tovább."

"Az erőszak minden formája elfogadhatatlan, így nincs helye a futballban. Éppen ezért nem leszünk elnézőek és nem fogadjuk el, sőt ki kell irtanunk. Együtt dolgozunk az olasz futball irányítóival és a hatóságokkal, hogy megoldást találjunk az erőszak továbbgyűrűzése ellen, amely egész Európára jellemző" - mondta közleményében Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) egy hete megválasztott elnöke.

"Olaszként szégyellem magam, ennél rosszabb nem is történhetett" - nyilatkozta Fabio Capello, a Real Madrid vezetőedzője. "Úgy vélem, nagyon komolyan és kőkeményen kell fellépni az erőszak ellen. Tavaly más gondokkal küszködtünk, most pedig újabb súlyos helyzet alakult ki. Végtelenül szomorú vagyok."

Olaszország - Magyarország és Horvátország, illetve Lengyelország és Ukrajna közös pályázata mellett - kandidál a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére.