Vágólapra másolva!
A Sevilla FC tavaly az UEFA-kupa megnyerésével ünnepelte fennállásnak 100. évfordulóját, majd augusztusban az FC Barcelona legyőzésével az európai Szuperkupát is elhódította, így sejteni lehetett, hogy az andalúziai klub versenyben lesz az aranyéremért Spanyolországban. A csapat sikeres szereplésének titkairól a szakvezető, Juande Ramos nyilatkozott a World Soccer című szaklapnak.

- Megnyerték az UEFA-kupát, az európai Szuperkupa döntőjében lemosták a pályáról az FC Barcelonát, versenyben állnak a bajnoki címért. Hogyan sikerült mindezt elérni?
- Az UEFA-kupa megnyerése óta olyan önbizalma volt a csapatnak, ami lehetővé tette, hogy további jó eredményeket érjünk el. Ennek köszönhetően vertük meg a Barcát, és volt egy remek sorozatunk a Primera Divisiónban. A csapat maximálisan hisz a taktikánkban, mindenki tökéletesen tudja, mi a feladata. A legfontosabb az volt, hogy meggyőzzem a focistákat, hogy ambiciózusak legyenek. Egy-egy vereség mindig becsúszhat, de azt követően is ugyanúgy menni kell előre, hogy még sikeresebbek legyünk.

- Pár rossz eredmény nem töri meg ezt az önbizalmat?
- Nem hiszem. Azt akarom megmutatni a játékosaimnak, hogy az eredménytől függetlenül ragaszkodni kell egy bizonyos módszerhez. A mérkőzést el lehet veszíteni, de az identitást sohasem.

- A Sevilla sikere azért benne volt a levegőben, nem? Elvégre a klub egy ideje mintaszerűen működik, az utánpótlás-nevelés kiváló, az átigazolások rendre bejöttek...
- Tény, hogy mi nem úgy viselkedünk, mint más klubok, amelyek egy gyengébben sikerült szezon után kirúgnak tíz focistát, a helyükre tíz másikat igazolnak, és az egész rendszert módosítják. Idényről idényre apró dolgokat változtattunk, nem volt szükség hatalmas átalakításra. Az előző idényben például kiestünk a spanyol kupából, de ugyanabban a stílusban folytattuk, mert úgy véltük, ez a helyes út. Nem érhettünk volna el sikereket, ha kidobjuk a korábban elvégzett jó munkát.

- A Sevilla rendkívül sikeresen tevékenykedett a játékospiacon.
- Bizonyos labdarúgók leigazolását egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, így olcsóbbak után nézünk, akik megfelelnek a számunkra. Ez százszázalékosan persze sohasem jöhet össze, de megvannak a módszerek, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőlük: nem csak a focistát, hanem a környezetét is meg kell vizsgálni. Lehet valaki kiváló futballista, ha közben a magánélete nem megfelelő. Szóval nem csak azt nézzük, hogy miként játszik vagy edz, hanem többször személyesen is beszélünk a kiszemelttel.

- Könnyebb egy sztárok nélküli csapattal dolgozni, olyan focistákkal, akik még semmit sem nyertek?
- Egy focista, aki nem számít sztárnak, lehet, hogy éhesebb a sikerre, de a klasszisok biztosítanak egy bizonyos számú győzelmet, mert a képességeik révén egyedül is meg tudnak nyerni meccseket. A Sevillának nincsenek sztárjai, a mérkőzéseket inkább a hatalmas fizikai erőfeszítésünkkel nyerjük meg. A sztárokkal teletűzdelt csapatoknak kisebb erőfeszítés is elég, mert egyetlen villanással eldönthetik a mérkőzéseket.